четвртак, 10. април 2014.

Torta sa jabukama





Potrebno je:

1,5 kg jabuka
200 gr šećera
1 kašičica cimeta
4 jaja
8 kašika šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
8 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100 gr oraha
8 dcl mleka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 gr šlaga u prahu
1,5 dcl mleka

Priprema:


Oguliti i iseći na parčiće 1,5 kg jabuka. Poredjati ih u dublju podmazanu uljem okruglu posudu prečnika 26 cm. Jabuke posuti sa 200 gr šećera i 1 kašičicom cimeta (šećer može i više zavisi od ukusa jabuka). Peći u rerni dok se ne ispeku.
 U medjuvremenu umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati jedno po jedno 4 žumanca, 1 dcl ulja, 1 dcl mleka, 8 kašika brašna i 1/2 praška za pecivo. Testo preliti preko pečenih jabuka i vratiti u rernu i peći na 180 stepeni. Kad se ispeče prevrnuti na tacnu, da jabuke dodju gore i preko jabuka posuti 100 gr seckanih oraha.
 U posudu staviti 8 dcl mleka, 5 kašika šećera i 2 pudinga od vanile. Kuvati i kad se skuva malo prohladiti pa staviti preko jabuka.
 Umutiti 100 gr šlaga sa 1.5 dcl mleka ili vode i premazati tortu.


 



Štangle sa suvim šljivama i kokosom





Potrebno je:

1/2 lista veće oblande

Za tamni deo:

600 gr suvih šljiva
1 dcl vode
200 gr čokolade
125 gr maslaca ili margarina
100 gr mlevena keksa

Za svetli deo:


4,5  dcl vode
200 gr šećera
3 kašike gustina
100 gr margarina
200 gr kokosa

Preliv od čokolade:
100 gr čokolade
4 kašike ulja


Priprema:

Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Izravnjati  i ostaviti da se hladi.

Svetli deo:
U posudu staviti  4 dcl vode i 200 gr šećera da se kuva, dodati razmućen gustin u 1/2 dcl vode, kuvati da se malo zgusne pa dodati 200 gr kokosa i 100 gr margarina da se istopi. Prohladiti i staviti preko sloja od šljiva.

Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.







Torta sa ukusom kafe




 Potrebno je:

Za tamne kore:
4 jaja
8 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike mleka
6 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kašika nlevene kafe
1 kesica praška za pecivo

Sirup za natapanje braon kora:
5 kašika šećera
2 dcl vode
1/2 dcl ruma

Za koru od belanaca:
4 belanca
200 gr šećera
200 gr mlevenih oraha

4 žumanca
5 kašika šećera
4 kašike kuvane kafe
125 gr maslaca
200 gr šlaga u prahu
2 dcl mleka

Priprema:

Umutiti 2 jaja sa 4 kašike šećera, dodati 2 kašike ulja, 2 kašike mleka, 3 kašike brašna, 1 kašiku kakaoa, 1 kašičicu kafe i 1/2 kesice praška za pecivo. Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni 30 minuta. Ispeći još jednu ovakvu koru.
Kora od belanaca:
Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera, dodati 200 gr mlevenih oraha. Masu peći na 160 stepeni 40 minuta.
Fil:
Umutiti 4 žumanca sa 5 kašika šećera, dodati 1/2 dcl kuvane kafe, i sve kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati umućen maslac i umućenu masu od 200 gr šlaga i 2 dcl mleka.
Sirup za braon kore:
Skuvati šećer i vodu i dodati rum. Ostaviti da se ohladi.
Filovati tortu:
Kora, natopiti je sa 1/2 kuvanog sirupa, fil, kora od belanaca, fil braon kora natopljena sa sirupom, fil.
Tortu posuti sa mlevenim orasima.









Egipatska torta




Potrebno je:
Za kore:
9 belanaca
9 kašika šećera
200 gr mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za fil 1:
9 žumanaca
9 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pudinga od vanile
8 dcl mleka
125 gr maslaca
1 kesica šlaga u prahu
100 gr čokolade

Za fil 2:
200 gr šlaga u prahu
3 dcl mleka
100 gr lešnika

Za ukrašavanje:
100 gr šlaga u prahu
1,5 dcl mleka

 Umutiti 9 belanaca sa 9 kašika šećera, dodati mlevene orahe i brašno. Od ove mase ispeći 2 kore u plehu veličine 20 x 30 cm.
 Fil I: Umutiti 9 žumanaca sa 9 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 2 pudinga od vanile i 1 dcl mleka. Ovo dodati u 7  dcl vrela mleka. Kuvati, kad se zgusne i ohladi dodati 125 gr maslaca i 100 gr otopljene čokolade. Jednu kesicu šlaga u prahu umutiti po upustvu na kesici i dodati u fil.
 Fil II: Umutiti šlag sa mlekom i dodati pečene krupno mlevene lešnike.
 Filovati tortu: Kora, fil 1., fil 2, kora, fil 1, fil 2.
. Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom.








Pamuk kiflice sa džemom





Potrebno je:

2 jaja
3 dcl mleka
2 dcl ulja
100 gr šećera
1 kašika suvog kvasca
oko 700 gr brašna

Za punjenje kiflica:
 džem od šljiva

Sirup:
200 gr šećera
3 dcl vode

Za posipanje kiflica:
100 gr kokosa

U 3 dl mlakog mleka staviti kašiku suvog kvasca i 100 g šećera. Da stane pa dodati 2 jaja, 2 dl ulja i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi i ostaviti da nadolazi. Kad testo nadođe, podeliti na pet delova. Svaki deo razvaljati u krug i iseći  na 8 trouglova. Na svaki trougao testa staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim delovima testa. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U medjuvremenu skuvati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljivati u topao sirup (kiflice ne da stoje u sirupu samo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa posuti kokosom.
Kiflice više dana ostaju mekane kao pamuk.















Piletina i krompir iz zemljanog lonca





Potrebno je:

6 bataka i karabataka
1 kg krompira
1 čaša kisele pavlake
1 čaša jogurta
1 kašika sveže seckana peršuna
1/2 kašičice majčine dušice
1 kašičica kurkume u prahu
1 kašičica djumbira u prahu
1/2 kašičice ( može i manje po želji) tucane ljute crvene paprike
mleveni biber
so
2 kašike ulja

Krompir oguliti i iseći na pola ako je manji, veće krompire iseći na 4 dela.
U posudu staviti: kiselu pavlaku, jogurt, peršun, majčinu dušicu, kurkumu, djumbir, tucanu papriku, mleveni biber. Sve dobro umešati.
Batake i karabatake i krompir  posoliti, staviti u zemljani lonac sa poklopcem  prethodno pouljen sa 2 kašike ulja. Preko mesa i krompira preliti smesu od kisele pavlake, jogurta i začina. Dobro izmešati, poklopiti posudu, staviti u zagrejanu rernu i peći dok ne dobije zlatno žutu boju.
Piletina i krompir spremljeni na ovaj način je jako sočno i ukusno.