субота, 19. април 2014.

Brze kiflice







 Sigurno vam se desilo (a ako nije, budite sigurne da hoce jednom) da vam iznenada dodju gosti, nenajavljeni ili najavljeni samo pre pola sata...
Red ja da ih ugostite, ako su na veceri, ili da posluzite nečim. Kako spremiti nešto brzo a ukusno.
Ove kiflice će se svima svideti, mekane i ukusne.

Potrebno je:

300 gr sira ( feta, sitni sir, masni sir u kriškama)
2 jaja
8 kašika mleka
8 kašika ulja
1 kašičica soli
2 kesice praška za pecivo
od 450- 500 gr brašna
šunka
rendani  kačkavalj

Priprema:

Sir isitniti, dodati jaja, ulje, mleko ,so, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo da bude mekano, toliko da se ne lepi za ruke.
Testo dobro izraditi.





Podeliti na 3 dela.





Svaki deo razvaljati u krug prečnika 25 cm. Krug iseći na 8 trouglova. Na svaki deo testa staviti parče šunke i kašičicu rendana kačkavalja.





Uviti kiflice. Prvo uglove malo saviti i uviti kiflice.




Kiflice redjati u pleh prethodno obložen papirom.





Kiflice premazati jogurtom, posuti Čurekotom ( Crni kim ili Nigella Sativa).
Kiflice da stanu 15 minuta i peći na 190 stepeni  20 - 25 minuta,
















Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.
 Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini). Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.