четвртак, 2. октобар 2014.

Ćufte u sosu od povrća





Potrebno je:

Za ćufte:

300 gr mlevena mesa
1 glavica crna luka
1 čen bela luka
1 srednji krompir
1 jaje
3 kašike pirinča
so
mleveni biber
1 kašika seckana peršuna

Za sos:

3 srednje šargarepe
1 kriška celera
1 glavica crna luka
1 žuta paprika
3 čena bela luka
1 srednja tikvica
2 dcl soka od paradajza
so
mleveni biber
1 kašičica kurkume u prahu
seckani peršun
100 gr kačkavalja
seckani peršun
2 prstohvata tucane crvene paprike

Priprema:

Napraviti ćufte. U posudu staviti mleveno meso, dodati sitno seckan crni i beli luk, 1 krompir oguljen i izrendan na najsitnije i dobro ocedjen od tečnosti, 3 kašike oprana i dobro ocedjena pirinča, sve dobro izmešati da se sjedini pa dodati 1 jaje, so, mleveni biber i seckani peršun i opet dobro izmešati da se masa sjedini.
Od ove mase napraviti 15-16 ćufteta.
Napraviti sos. U posudu staviti šargarepu izrezanu na kolutiće, celer, crni luk, tikvicu oguljenu na kocke, papriku na kocke, dodati 3 čena bela luka, naliti sa vodom oko 5 dcl i kuvati od kad provri 20 minuta.
Masu prohladiti i izblendirati, pa dodati 2 dcl soka od paradajza, so, mleveni biber, 1 kašičicu kurkume u prahu.
U posudu staviti 2 litra vode posoliti i staviti na vatru da provri. Kad provri dodati ćufteta i kuvati od kad provri 5 minuta.
Izvaditi ćufteta poredjati u podmazan pleh, preliti sa sosom od povrća, preko izrendati kačkavalj i peći na 200 stepeni 30 minuta. Posutu seckanin peršunom i 2 prstohvata  tucane  crvene  paprike.

Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na  FACEBOOK  stranici.