уторак, 9. септембар 2014.

Barena paradajz paprika




Ko voli paradajz papriku, ovo je način na koji  spremam, bez konzervansa, vinobrana, koje ne koristim u mojoj kuhinji.

Potrebno je:

6-8 kg paradajz paprika
peršun
beli luk

Smesa za barenje:

4 litra vode
1 litar sirćeta sa 9 % sirćetne kiseline
1/2 litra ulja
250 gr soli
250 gr šećera
1 kesica bibera u zrnu

Priprema:

Papriku oprati, drškice nožem iseći a seme ostaje.Količina 6-8 kg  zavisi od veličine paprike, manje paprike se bolje slože u tegli od krupnijih. Svaku papriku viljuškom izbockati na par mesta.
Peršun i beli luk iseckati,  i svaka domaćica stavlja prema svom ukusu.
Tegle oprati i sterilisati u rerni na 100 stepeni 30 minuta.
U posudu staviti vodu, ulje, sirće, so šećer i biber da provri. Smesa kad provri staviti paprike toliko da prekriju površinu posude  u jednom redu. Kada se stavi paprika 2 minuta da bude u vreloj smesi. Rešetkastom kašikom vaditi paprike u teglu, svaki red po ukusu posipati sa belim lukom i peršunom. Kad napunimo par tegli, paprike pritisnuti sa 2-3 drvceta za ražnjiće ( izbegavam plastične) tada tegle puniti sa vrelom smesom gde smo barili paprike. Dobro zatvoriti metalnim poklopcem.
Opet u preostalu smesu staviti preostale paprike puniti tegle i staviti vrelu smesu. ( Smesa za paprike u koju smo barili mora da vri i tada naliti u tegle sa paprikama).
Kada obarimo sve paprike, napunimo tegle i zatvorimo, prekriti ih stolnjakom i ostaviti da se ohladi ili poredjati tegle u pleh staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni posle 5 minuta isključiti rernu i ostaviti u njoj da se ohlade tegle.