четвртак, 01. мај 2014.

Pileći rolat





Ovo je super hladno predjelo, dekorativno i ukusno

Potrebno je:

600 gr bela pileća mesa
600 gr pileće džigerice
2 lista lovora
1 veza zelena  crna luka
1 veza peršuna
1 veza  mirodjije
so
mleveni biber
5 kašika ulja
3 sveža jaja
4 kuvana jaja

Priprema:

U posudu staviti belo pileće meso dodati vodu i 1 list lovora, posoliti i kuvati dok se ne skuva.
U drugu posudu staviti pileću džigericu, 1 list lovora, vodu, posoliti i kuvati dok se ne skuva.Ohladiti u vodi u kojoj se kuvalo.
Kad se ohladi izvaditi iz vode i dobro ocediti i sitno iseckati.
Na ulju propržiti 1 vezu mlada crna luka, kad omekša dodati seckani peršun, mirodjiju, so i mleveni biber. Dodati seckano meso i sve dobro izmešati.
Umutiti 3 jaja, dodati u smesu od mesa i izmešati.
Jednu polovinu mase staviti u kalup, poredjati uzduž kuvana jaja, preko drugu polovinu mase. Staviti u kalup veličine 28 x 9 cm, prethodno obložen papirom.





Rernu zagrejati na 170 stepeni staviti rolat i peći dok ne požuti oko 40 minuta.
Dobro ohladiti i seći na šnite. Super je hladan a i dobro se tada seče.












 

Štrudla sa džemom od šljiva i čokolade












Potrebno je:

250-270 gr brašna
120 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera u prah1 vanilin šećer
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
250 gr džema od šljiva
50 gr čokolade
šećer u prahu

Priprema:

Umutiti maslac sa šećerom u prahu i vanilom, dodati 1 jaje, brašno i prašak za pecivo. Izraditi testo i ostaviti da stoji na hladnom 1 sat.





Od testa razvaljati ploču na foliju ili papir za pečenje ( da bi lakše urolali testo) debljine 5 mm. Ivice opseci nožem.





Od opsečenog testa ćemo praviti ukrase za rolat.


Premazati testo sa džemom a preko narendati čokoladu




Pomoću folije urolati testo








Staviti u pleh prethodno obložen papirom. Od preostalog testa kad smo opsecali praviti ukrase po želji i staviti na rolat.





Držati rolat u frižideru pola sata ili u zamrzivaču 15 minuta i peći na 170 stepeni 35 - 40 minuta.
Držimo u frižideru    da   rolat   i ukrasi na njemu, pri pečenju ne bi  izgubili   oblik. Kad se ispeče posuti šećerom u prahu.









Štanglice sa suvim smokvama





Ovo su predivne posne štanglice

Potrebno je:

1 list većih oblandi

Za prvi sloj:

350 gr šećera
1 dcl vode
1/3 margarina ( trećina od 250 gr)
400 gr suvih smokava
100- 200 gr mlevenog  keksa

Za drugi sloj:

250 gr šećera
1 dcl vode
2/3 margarina ( preostala od prvog sloja)
300 gr mlevenih oraha

Glazura:

150 gr čokolade
5 kašika ulja

Priprema:

Prokuvati zajedno 35o gr šećera, šoljica vode 1/3 margarina i mlevene smokve. Prokuvati toliko da se šećer istopi i smesa sjedini. Izmaći sa vatre i dodati mleveni keks, dodati  keksa toliko da nam masa bude gustine kao kad napravimo palentu. Toplu masu staviti  na list oblande.

U posudu staviti 250 gr šećera, 1dcl vode i prokuvati samo da se šećer istopi, dodati 2/3 margarina ( preostala od 1/3 od prvog sloja), skinuti sa vatre i dodati 300 gr mlevenih oraha.
Toplu masu staviti preko prvog sloja. Ostaviti da se ohladi pa staviti glazuru od čokolade.
Istopiti 150 gr čokolade sa 5 kašika ulja i preliti kolač.




Možemo mesto glazure od čokolade staviti glazuru od šećera u prahu.



 Glazura od šećera u prahu:

Potrebno je:

300 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
4-5 kašika vruće vode

U posudu staviti šećer u prahu i limunov sok pa muteći varjačom dodati vrelu vodu.Masa da se sjedini.
Masu odmah staviti na kolač i poravnati vlažnim nožem. Malo od umućene mase dodati 2-3 kapi prehrambene boje po želji, staviti u kesu i išarati kolač.



Brze kocke sa malinama





Potrebno je:

200 gr keksa  petit beurre

Za fil od malina:
1 kg malina
250 gr šećera
2 dcl vode
3 pudinga od maline

Za  fil 1:
3 čaše kisele pavlake (čaša od 180 gr)
200 gr šećera
300 gr čokoladne plazme keksa

Za fil 2:
200 gr krem šlaga u prahu
3 dcl gazirane vode ili mleka

Priprema:

Prvo pripremiti fil od malina: U posudu staviti maline, (koristim zamrznute) dodati šećer i prokuvati da se šećer istopi. Pomešati puding i vodu i dodati malinama, kuvati dok se ne zgusne.
Keks poredjati u pleh veličine 25×35, poprskati malo sa mlekom i preko keksa staviti topli fil od malina. Ostaviti da se ohladi.
Kiselu pavlaku pomešati sa šećerom i ostaviti da stoji 10 minuta, povremeno izmešati, da bi se šećer istopio, pa dodati čokoladnu mlevenu plazmu. Dobro izmešati i staviti preko hladnog sloja od malina.
Umutiti 200 gr šlag krema sa gaziranom vodom ili mlekom i staviti preko fila.
Ukrasiti čokoladom i malinama.