недеља, 03. фебруар 2019.

Domaća pita sa heljdinim brašnom i tikvom






Potrebno je:

400 gr belog pšeničnog brašna
100 gr heljdinog brašna ( domaće brašno ,leveno na vodenici potočari)
3 dcl mlake vode
1 kašičica soli
1,5 dcl ulja

Za nadev:

500 -600 gr rendane tikve
so


Priprema:

U posudu staviti 400 gr pšeničnog brašna, 100 gr heljdinog brašna i so. Dodavati malo po malo mlake vode i umesiti testo. Dobro izraditi, podeliti na 2 dela, razvaljati 2 kruga veličine manjeg tanjira.
Prekriti providnom folijom i ostaviti da stane 30 minuta.
Napraviti nadev: Tikvu oguliti, izrendati, posoliti i ostaviti da stane 5 minuta i dobro ocediti od tečnosti.
Testo kad odstoji uzeti jedan krug testa oklagijom još malo razvaljati premazati sa 2 kašike ulja i rukama razvlačiti testa sa svih strana da bude tanko. Poprskati koru sa uljem staviti nadev i urolati sa obe strane, uviti u krug pa u tepsiju podmazanu uljem. Tako uraditi i sa drugim delom testa. Urolanu koru staviti oko prve savijene kore. Premazati uljem i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.