понедељак, 13. октобар 2014.

Šampinjoni na pirinču





Lagano i fino

Potrebno je:

400 gr šampinjona
1 glavica crna luka
1 veća ili 2 manje šargarepe
2 kašike ulja
200 gr pirinča
6 dcl vode
1 kašika seckana peršuna
so
mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
3 kašike kisele pavlake
malo maslaca
100 gr šunke
100 gr kačkavalja

Priprema:

Šampinjone oprati i odvojiti drškice od šeširića.
Drškice sitno iseckati, luk sitno iseckati, šargarepu izrendati.
Na ulju propržiti 3-4 minuta luk, šargarepu i drškice šampinjona, dodati seckani peršun, so, mleveni biber i kurkumu u prahu. Pirinač oprati, iscediti i dodati u luk i šargarepu, mešati kratko da pirinač bude staklast pa dodati 6 dcl vode. Kuvati ne poklopljeno dok voda ne uvri. Kurkuma začin boji pirinač u žuto.
Skinuti sa vatre i umešati kiselu pavlaku.
Masu staviti u pleh prethodno pouljen.
Preko pirinča poredjati šeširiće šampinjona otvori da su gore. U svaki otvor šampinjona staviti malo maslaca i sitno seckanu šunku.
Preko narendati kačkavalja i peći na 180 stepeni 30 minuta.