понедељак, 15. септембар 2014.

Domaća pita od sira sa heljdinim brašnom







U mom kraju gde živim se dosta gaji heljda i tako se prave razni specijaliteti od heljdina brašna. Brašno koje se dobija mlevenjem zrna heljde, je vrlo ukusno i hranljivo. Koristi se uz dodatak pšenična brašna  za pripremanje kačamaka, hleba, peciva, pita, palačinki i domaće testenine.
Brašno heljde je tamne boje i nije glatke structure. Heljda je bogata ugljeni hidratima, lako je probavljiva, ne podiže nivo glukoze u krvi, pa je pogodna da je koriste osobe sa poremećenom probavom i dijabetičari. Ne sadrži gluten.
Semenke heljde su po veličini slične semenkama pšenice, ali imaju trokutast oblik.
Cvetovi heljde su veoma aromatični, zbog čega privlače pčele.
Heljda ima i svoja lekovita svojstva: jača organizam, podmladjuje krvne sudove, otklanja umor, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, povećava lučenje urina. Odlična je za pamćenje i  koncentraciju ( naročito starije osobe). Snižava pritisak, leči arteriosklerozu i zatvor. Preporučuje se da je koriste starije osobe kod probavnih smetnji, jer doprinosi pravilnom radu creva.


Čajevi za lečenje arteroskleroze

Čaj 1.
Dve kašičice osušenog lista heljde preliti sa 2 dl proključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti. Piti dve do tri šolje dnevno tokom četiri do osam nedelja.

Čaj 2.
Sušenu kašiku neoljuštenog semena heljde sipati u 2 dl vode i ostaviti da se kuva 10 minuta, a potom procediti. Ovaj napitak treba piti mlak, po dve do tri šolje dnevno. Može da se zasladi  medom. Terapija traje tri -  četiri nedelje.

Sada da se vratim specijalitetima od heljdina brašna koje se spremaju u mestu gde živim. Čuvena  Heljdopita, specijalitet moga kraja,  neodoljive Zapečene palačinke od heljdina brašna , ukusni Mafini sa heljdinim brašnom ,  Domaća pita sa sirom i heljdinim brašnom sa načinom izrade sledi u receptu.


Potrebno je za testo:

4 dcl mlake vode
1 kašičica suva kvasca
1 kašika ulja
1 kašičica soli
500 gr pšenična brašna
100 gr heljdina brašna

Za fil:

300 gr sira  ( sitni sir ili feta)
200 gr kisele pavlake
2 jaja
2 kašike griza

Za premazivanje kora:

1,5 dcl ulja

Priprema:

U posudu staviti 4 dcl mlake vode i 1 kašičicu kvasca, da stane 2-3 minuta pa dodati 1 kašiku ulja. U drugoj posudi staviti brašno sa 1 kašičicom soli. Dodavati brašnu malo po malo vode sa kvascem, mesiti rukom i umesiti testo u loptu.
Testo pokriti prozirnom streč folijom i ostaviti da stane 10 minuta. Kad nam testo odstoji bolje se i lakše izradi. Kad odstoji testo izraditi ga dodavajući po malo brašna na radnu površinu. Izradjeno testo podeliti na 2 dela, formirati 2 loptice koje razvaljamo oklagijom prečnika većeg tanjira. Gornju površinu krugova testa premazati uljem, pokriti streč folijom i ostaviti da stoji 30 minuta.
Za to vreme napraviti fil. U posudu staviti sir, kiselu pavlaku, 2 jaja i 2 kašike griza. Masu dobro sjediniti.
Po potrebi dodati soli ako je sir neslan.
Sto prekriti stolnjakom, odstajali krug testa razvći rukama na stolnjaku, u što tanju koru, ( zbog heljdina brašna testo nije baš glatko pa pažljivo razvlačiti da se ne pocepa) zadebljale krajeve razvučene kore iseći nožem. Koru pouljiti staviti 1/ 2 fila od sira i koru sa jedne strane urolati do pola i druge strane urolati do pola. Urolanu koru seći dužinom koliki je pleh i stavljati na pouljen pleh.
Tako uraditi i sa drugom korom.
Po vrhu kore premazati uljem i peći na 180 stepeni 30 minuta.