субота, 07. март 2015.

Ćufte u paradajz sosu



Ćufte u paradajz sosu najčešće služim sa kuvanom palentom. Palentu kuvati po upustvu na kesici.


Potrebno je:

Za ćufte:

300 gr mlevenog mesa
1 krompir
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 jaje
3 kašike prezle
so
mleveni biber

Za sos:

1  kašika brašna
3 kašike ulja
4 dcl paradajz soka
4 dcl vode
1 kašičica šećera
so
seckani peršun

Priprema:

Krompir oguliti i najsitnije izrendati, dodati mleveno meso, 1 jaje, sitno seckan crni i beli luk, prezlu, so i mleveni biber. Dobro masu izraditi, praviti ćufta uvaljivati u brašno.
Pržiti ćufta na malo ulja sa svake strane.
Za to vreme na 3 kašike ulja pržiti 1 kašiku brašna, dodati vodu, paradajz sok, so, šećer, masa da provri i spustiti ćufte. Poklopiti i kuvati 40 minuta ( kuvati 20 minuta sa jedne strane, okrenuti ćufta na drugu stranu i još kuvati 20 minuta).
Gotove ćufte posuti seckanim peršunom.


















Kuglica kocke sa malinama






Potrebno je:

Za testo:

2 jaja
250 gr šećera
1 kašika masti ( ne ravna već punija kašika)
3 kašike meda
4 kašike mleka
oko 600 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike kakaoa
Za fil od malina:

300 gr malina
3 kašike šećera
1 puding od maline
1 dcl vode
Za svetli fil:
7 dcl mleka
2 pudinga od vanile
250 gr putera ili margarina
200 gr šećera u prahu
Za preliv:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:

Na blagoj vatri istopiti mast, med, mleko i šećer, kad bude mlako dodati umućena 2 jaja, brašno i sodu bikarbonu. Zamesiti testo, podeliti na 3 dela i u treći deo dodati 2 kašike kakao da bude masa tamna. Od  svetlog  dela  testa ispeći dve kore. Testo razvaljati na  papir  za pečenje veličine 20x30 cm, izbockati koru na par mesta i peći da blago porumeni.Tako ispeći još jednu koru.
Tamni deo testa podeliti na 9 delova. Od svakog dela testa razvaljati šipke dužine 20 cm kao širina kora.
Peći na 180 stepeni 15 - 20 minuta.
Fil od malina:
U 300 gr malina dodati 3 kašike šećera i prokuvati. Umutiti 1 puding od maline sa 1 dcl vode, dodati u maline i skuvati. Topao puding preliti preko pečene 2 kore i ostaviti da se ohladi.
Svetli fil: 
U posudu staviti 5 dcl mleka da se kuva. Umutiti 2 pudinga od vanile sa 2 kašike brašna i 2 dcl mleka. Dodati u vrelo mleko i kuvati,  kad se skuva i ohladi dodati umućen puter ili  margarin sa 200 gr šećera u prahu. Filovati kolač:
Kora prelivena sa filom od malina, 1/2 svetlog fil, poredjati pečene braon štangle ( rasporediti ih da bude rastojanje izmedju njih 1 cm), blago ih utisnuti u fil, pa 2/2 fila, pa kora prelivena malinama, maline da dodju do fila. Kolač blago opteretiti da se dobro stegne pa preliti sa istopljenom čokoladom sa 4 kašike ulja.