петак, 02. јануар 2015.

Medovik torta sa karamel kremom




Torta fantastičnog ukusa.

Potrebno je:

Za kore:

6 jaja
200 gr šećera
100 gr putera ili margarina
100 gr meda
1,5 kašičica sode bikarbone
700 - 800 gr brašna

Za fil:

1 kg kisele pavlake
500 gr karamel krema ( dulce de leche)

Priprema:

Prvo napraviti karamel. 

U posudu staviti 350 gr šećera, dodati 1 dcl vode, dobro izmešati, kuvati da se šećer istopi i bude gust,
Dodati 1 litar mleka, 1 kesicu vanilin šećera, 1 kašičicu sode bikarbone. Kada dodamo sodu bikarbonu paziti da masa ne pokipi jer masa peni kada dodamo sodu bikarbonu. Mešati 3-4 minuta da se masa slegne i kuvati. Na početku kuvanja redje mešati ali kako masa bude gušća češće mešati, pri kraju kuvanja stalno mešati da masa ne zagori a da bude gusta.
Dužina kuvanja zavisi od jačine vatre. Ja sam kuvala 1 sat i 10 minuta. Dobićemo gusti karamel, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Dobićemo 500 gr karamel krema.






Napraviti korice  za tortu.

U posudi na tihoj vatri  istopiti 100 gr meda i 100 gr putera ili margarina.
Umutiti 6 jaja sa 200 gr šećera, dodati istopljeni puter i med. Kuvati masu na pari 10 minuta. Skinuti sa vatre i dodati sodu bikarbonu i brašno. Koliko će mo brašna zavisi od veličine jaja i od kuvanja mase. Brašno dodajemo malo po malo, zamesiti testo da ne bude ni mekano ni čvrsto. Uviti testo u providnu foliju i ostaviti da stoji 1 sat na hladnom mestu.
Odstajalo testo podeliti na 8- 10 delova ( broj zavisi da li želimo tanje ili deblje korice). Razvaljati koricu na papir za pečenje, staviti na razvaljanu koricu obruč za tortu prečnika 25 cm ( ja sam koristila poklopac od lonca), oštrim nožem iseći krug. Staviti da se peče na 180 stepeni 3 -4 minuta. Pečeni deo van isečenog kruga će mo iskoristiti za posipanje torte.
Tako ispeći sve korice.
Napraviti fil. U 1 kilogram kisele pavlake dodati hladni karamel, umutiti.
Filovati korice u kalupu za torte sa obručem. Staviti 1 koricu preko 1 kutlaču fila, korica, fil i tako redom. Fil će dodavanjem karamela malo biti redji  ne treba se brinuti  jer  će to korice sve  upiti. Ostaviti tako filovano da stane 2 - 3 sata da korice upiju fil pa skinuti obruč.
Pečene deliće testa van kruga korice samleti i posuti po torti kad skinemo obruč.
Torta je najbolja kad stane 2 dana tada korice se pravo sjedine sa filom.





























Ražani hleb




Od ove količine brašna dobijemo 2 vekne.

Potrebno je:

250 gr ražanog brašna
750 gr pšreničnog brašna tip "500"
6 dcl mlake vode
1 kašičica šećera
2 kašike suvog kvasca
1,5 kašičica soli

Za premazivanje hleba:

2 kašike ulja
1 kašika vode
1 kašičica brašna
1/4 kašičice soli

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati so, pšenično i ražano brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu.
Nadošlo testo staviti na  radnu površinu posutu brašnom, izraditi i podeliti na 2 dela.
Napraviti 2 vekne, staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Umutiti 1 kašiku ulja sa 1 kašikom vode, 1 kašičicom brašna i 1/4 kašičice soli, premazati hleb i ostaviti da stane 30- 40 minuta.
Kad odstoji ponovo hleb premazati sa preostalim premazom, narezati na 3 mesta i peći na 180 stepeni 35-40 minuta.

















Čorba sa karfiolom




Za ljubitelje karfiola u ove hladne dane svakako će nam prijati ova ukusna čorba koja se jednostavno priprema.

Potrebno je:

1 manja glavica karfiola
1 glavica crnog luka
2  čena belog luka
50 gr korena celera
50 gr korena pešuna
50 gr korena paškanata
1 šargarepa
1 krompir
2-3 litra vode
200 gr kisele pavlake
1 jaje
1 kašika kukuruzna brašna
so
mleveni biber
seckani peršun

Priprema:

Karfiol očistiti i iscepkati na cvetiće.
Šargarepu iseći na kolutiće.
Crni i beli luk sitno iseckati.
Koren celera, peršuna i paškanata iseckati na kockice.
Krompir oguliti i iseckani na kockice.
Na 2 kašike ulja pržiti seckan crni i beli luk, dodati, šargarepu. celer, peršun i paškanat, uz dolivanje po malo vode dinstati 5-6 minuta.
Dodati krompir na kocke, karfiol, so, mleveni biber i naliti sa 2-3 litra vode ( zavisi koliko želimo da nam je čorba gusta). Kuvati 20 - 30 minuta.
Izmešati pavlaku, jaje i 1 kašiku kukuruzna brašna, staviti u čorbu i da se kuva 3- 4 minuta. Posuti seckanim peršunom.