понедељак, 17. децембар 2018.

Domaća sardina





Potrebno je:

2 kg girica
1 dcl jabukovog sirćeta
2 dcl belog vina
morska so
1 veza peršuna
2 člista lovora
3-4 dcl ulja


Priprema:


Giricama odseći glavu i očistiti od iznutrice, oprati i ubrusom posušiti.
Na dno ekspres lonca na paru staviti štapiće za ražnjiće kao rešetku preliti malo uljem, poredjati red girica, posoliti, posuti jabukovim sirćetom i  seckanim peršunom. Tako redjati dok ne poredjamo girice. Dodati lovor, belo vino i ulje. Ulja dodati toliko da prekrije girice.
Staviti lonac na vatru poklopiti i kuvati od kad para počinje da izlazi 2 sata. Ostaviti da se ohlade u loncu pa izvaditi u posudu.
























Oblande sa ratlukom






Potrebno je:


1 pakovanje većih oblandi
1400 gr ratluka sa ukusom ruže
1 limun
2 dcl vode
250 gr margarina
150 gr seckanih oraha


Priprema:


Limun dobro oprati zamrznuti i najsitnije izrendati.
Ratluk samleti na mlin od mesa.
U posudu staviti mleveni ratluk, rendani limun, vodu, margarin  i kuvati na tihoj vatri dok se masa ne ugreje i sjedini. Dodati seckane orahe.
Masa dok je topla filovati oblande, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohlade. Seći na kocke.