понедељак, 2. фебруар 2015.

Hleb sa heljdinim brašnom i semenkama





Potrebno je:

3,5 dcl vode
1 kašičica šećera
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica soli
400 gr pšeničnog belog brašna
100 gr heljdinog brašna
50 gr semenki sirovog suncokreta
50 gr semenki lana
1 kašika ulja

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i kvasac, ostaviti da stane 5 minuta.
U posudu staviti pšenično brašno, heljdino brašno, so, semenke lana i suncokreta, dodati odstajalu vodu sa kvascem. Zamesiti testo, na vrh testa staviti 1 kašiku ulja i loptu sa testom uvaljati u ulje. Ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje staviti ga na radnu površinu posutu brašnom, izraditi i oblikovati veknu, staviti na pleh prethodno obložen papirom.
Veknu premazati sa izmešanom 1 kašikom ulja i 2 kašike vode, ostaviti da stane 30 minuta., opet premazati sa preostalom vodom i ljem, napraviti par zareza po vrhu i peći na 190 stepeni 30- 35 minuta.