понедељак, 22. септембар 2014.

Domaći ajvar




Ajvar, ovako spremam godinama. Od ove količine izadje 8 teglica od 600 ml.

Potrebno je:

15 kg paprika
2 kg crvenog paradajza
7 dcl ulja
100 gr soli
100 gr šećera
1 dcl sirćeta 9% sirćetne kiseline

Priprema:

Paprike oprati i ispeći, staviti u posudu poklopiti da stanu 30 minita i ogiliti koricu i očistiti od semena.
Staviti paprike u cediljku i ostaviti preko noći da se dobro ocede.
Sutradan crveni paradajz na kratko potopiti u ključalu vodu pa u hladnu, oguliti i samleti na mlin za mlevenje mesa.
Samleti ocedjenu papriku na mlin za mlevenje mesa.
Ako želimo da nam je ajvar ljut samleti 4 -5 feferona ( broj feferona zavisi koliko hoćemo da nam je ajvar ljut)
U veliku širu posudu zagrejati dobro ulje, staviti mlevenu papriku da ulje zacvrči, mešati 10-15 minuta da se ulje sjedini sa paprikom pa dodati mleveni paradajz ( ako ima paradajz više tečnosti malo ocediti tečnost). Kuvati od kad provri  1,5 sat do 1, 45 minuta  ( zavisi od jačine vatre). Posle sat kuvanja dodati so, šećer i sirće.
Na svaki 1 kg ocedjenih mlevenih paprika ide 1 ravna kašika soli, 1 ravna kašika šećera i 1 kašika sirćeta.
Topao ajvar staviti u tegle dobro zatvoriti metalnim zatvaračima.
Rernu ugrejati na 150 stepeni, pa isključiti, staviti zatvorene tegle u rernu i ostaviti  da se ohlade u rerni.