среда, 04. јун 2014.

Crno bele kocke





I ove kocke su jako ukusne.

Potrebno je:

Za kore:

250 gr maslaca ili margarina
150 gr šećera
1 žumance
3 kašike mleka
3 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
450 - 500 gr brašna

Za fil:

3 žumanca
100 gr šećera
1 vanilin šećer
500 gr kisele pavlake
3 kašike istopljena maslaca
4 belanca
50 gr šećera

Za glazuru:

150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Umutiti 250 g maslaca  sa 150 g šećera, dodati 1 žumance, 3 kašike mleka, 3 kašike kakaoa, 400-450 g brašna i 1 prašak za pecivo. Ostaviti testo da stane dok ne napravimo fil.
Umutiti 3 žumanca sa 100 g šećera i 1 vanilin šećerom. Dodati 500 g kisele pavlake, 3 kašike istopljena maslaca, 1 puding od vanile i umućena 4 belanca sa 50 g šećera.
Od odstajalog  testa razvaljati 2 kore na papiru za pečenje veličine 25×35 cm. Jednu koru staviti sa papirom u pleh veličine 25×35 cm, preko nje staviti ceo umućen fil, pa drugu razvaljanu koru na papiru staviti preko fila.  Koru  prilepiti uz fil, papir dodje gore i samo ga odlepiti.
Kolač peći na 160 stepeni 40 minuta.
Kad se prohladi staviti glazuru. Istopiti  150 g čokolade i 4  kašike  ulja i preliti kocke.
Dok se glazura nije još stegla izrendati preko belu čokoladu.
Kolač seći na kocke  kad se dobro ohladi.














Kinder lešnik štanglice






Od ove količine izadje dosta štanglica.

Potrebno je:

800 gr šećera
3 dcl vode
500 gr maslaca ili margarina
400 gr mleka u prahu
100 gr crne čokolade
100 gr pečenih mlevenih lešnika

Priprema:

Umutiti mikserom maslac  i mleko u prahu.
U posudu staviti šećer i vodu i kuvati da dobijemo gust sirup, toliko gust kad zahvatimo kašikom iza nje ostaju končići od sirupa.
Vruć sirup malo po malo dodavati  u  umućen  maslac i mleko u prahu, neprekidno  muteći mikserom.
Kad se sjedini, masu podeliti na tri dela.
U prvi deo dodati 100 gr istopljene čokolade, u drugi deo dodati 100 gr pečenih mlevenih lešnika, a treći deo ostaje beo.
U pleh veličine 27×37, staviti  deo sa čokoladom, pa deo sa lešnikom i na kraju beli deo.
Po vrhu  dok je kolač još topao narendati čokoladu.
Slojeve kolača redjati  jedan na drugi dok je masa još topla, jer hladjenjem masa se brzo steže.
Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na FACEBOOK  stranici.