среда, 20. новембар 2019.

Štrudla sa susamom






Potrebno je:

Za testo:

3 dcl mleka
60 gr šećera
1 kašika suvog kvasca
80 ml ulja
1 jaje
750 gr brašna TIP 400 meko

Za fil:

200 gr pečenog mlevenog susama
200 gr šećera
2 dcl mleka
2 kašike kakaoa
100 gr suvih  pšeničnih klica

Za premazivanje:

50 gr margarina ili putera


Priprema:

U 3 dcl mlakog mleka staviti šećer i suvi kvasac i ostaviti da stane 5 minuta.
U posudu staviti 1 jaje, dodati 80 ml ulja, mleko sa kvascem i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da raste.
Za to vreme napraviti fil. Susam staviti u tepsiju pa u rernu i peći da blago porumeni uz povremeno mešanje. (paziti da se ne prepeče). Ostaviti da se ohladi.
Pečeni susam samleti u električnom mlinu za kafu.
Mleveni susam i 200 gr šećera preliti sa 2 dcl vrelog mleka. Dodati 2 kašike kakaoa i 100 gr pšeničnih klica. Ostaviti da stane 5 minuta da pahuljice upiju tečnost.
Nadošlo testo izraditi podeliti na 2 dela. Oba dela razvaljati u ploču veličine 45 x 35 cm. Premazati sa istopljenim margarinom i filom. Uviti u štrudlu. Obe štrudle staviti u pleh obložen papirom. Ostaviti da stanu 20-30 minuta, premazati istopljenim margarinom, izbockati štapićem za ražnjiće i peći na 180 stepeni 30 minuta, Pečene štrudle posuti šećerom u prahu.