среда, 9. април 2014.

Punjeni šampinjoni





Potrebno je:

500 gr šampinjona
1 glavica crna luka
3 čena bela luka
2 kašike kisele pavlake
1 kašika seckana sveža peršuna
100 gr kačkavalja
ulje, so, mleveni biber

Šampinjone oprati, šeširiće odvojiti od drške. Drške sitno iseckati. Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk, beli luk i seckane drške šampinjona. Pržiti dok voda ispari, dodati seckan peršun, so i mleveni biber. Dodati kiselu pavlaku i sve izmešati. Šeširiće šampinjona poređati u posudu podmazanu uljem. Masom puniti šampinjone. Kačkavalj izrendati i staviti preko šampinjona. Peći na 200 C, dok ne dobiju zlatno žutu boju.





Projice sa spanaćem






Potrebno je

250 -300 gr seckanog  ocedjenog  spanaća
3 jaja
300 gr sira
2 dcl mleka
1 dcl ulja
10 kašika kukuruznog  brašna
10 kašika pšeničnog  brašna
1 kesica praška za pecivo
so po potrebi ( zavisi koliko je sir slan)

Spanać oprati, sitno iseckati, posoliti, da  stane 15 minuta i ocediti od tečnosti koju spanać pusti. Izmešati spanać, jaja, ulje, mleko, sir, kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i soli po ukusu. Masu staviti u kalup za mafine i peći na 200 C dok ne dobiju zlatno žutu boju.
 Kašike brašna ne da su ravne već malo punije.





Rolnice sa sirom







Potrebno je:

500 gr kora za pitu

Za fil:
3 jaja
300 gr sira
2 dcl jogurta
1/2 dcl ulja
1 kesica praška za pecivo
po potrebi so

Sastojke za fil sjediniti i dobro izmešati.
Uzeti jedan list kore za pitu, presaviti jedan ugao spojiti sa drugim uglom tako da se dobije trougao ako nije pravilan nema veze (vidi sliku). Trougao premazati sa filom. Jedan kraj preklopiti na jednu staranu, drugi kraj na suprotnu stranu, opet premazati filom i uviti u rolnicu.
Uvijene rolnice staviti u pleh prethodno podmazan. Redjati jednu do druge i preostalim filom premazati rolnice. Peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju.