уторак, 06. мај 2014.

Čokoladni san





Potrebno je:

Za koru:
2 dcl vode
50 gr čokolade
3 kašike kakaoa
3 jaja
1 dcl ulja
3 kašike šećera
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo

Za fil prvi:

3 jaja
3 kašike šećera
200 gr čokolade
200 gr šlaga
2 dcl mleka
1 kesica (10 gr) želatina

Za fil drugi:

100 gr šlaga
1 dcl mleka
100 gr kisele pavlake
5 kašika seckanih višanja

Za natapanje kore:

2 dcl soka od višanja

Priprema:

U posudu staviti vodu, čokoladu i kakao, na tihoj vatri prokuvati da se sjedini. Kad se ohladi dodati 3 žumanca umućena sa 3 kašike šećera, dodati 1 dcl ulja, brašno, prašak za pecivo i umućen šam od 3 belanca.
Masu dobro umutiti i staviti u pleh obima 26 cm, prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni 20 minuta.
Kad se ispeče i ohladi koru preliti sa 2 dcl soka od višanja.
Fil prvi:
Umutiti 3 žumanca sa 3 kašike šećera i kuvati na pari na kraju kuvanja dodati 200 gr čokolade da se istopi. Kad se masa ohladi dodati umućen šam od 3 belanceta. Umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl mleka  i dodati prethodno umućenoj masi. Želatin preliti sa 4 kašike vode da nabubri pa ga istopiti na tihoj vatri i dodati filu. Sve dobro umutiti mikserom i premazati koru koju smo stavili u kalup  za tortu sa obručem.
Fil drugi:
Umutiti 100 gr šlaga sa 1 dcl mleka  i 1 dcl kisele pavlake. Dodati seckane višnje i izmešati varjačom i naneti na fil prvi.Ostaviti tortu preko noći da se stegne i dobro ohladi.










Pitice sa sirom




Ove jako ukusne pitice se prže  u tiganju sa vrlo malo ulja. Idealne su za doručak, večeru uz salatu ili šolju jogurta.


Potrebno je:

1 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika suvog  kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
500 gr brašna

Za punjenje:

200 gr sira ( feta ili sitni sir)
100 gr rendanog  kačkavalja
2 kašike seckana sveža peršuna ili seckana 2 struka zelenog  crnog  luka ( beli i zeleni deo)

Priprema:

U mlaku vodu i mleko staviti 1 kašiku kvasca i 1 kašičicu šećera. Da stane 5 minuta pa dodati ulje, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti punjenje za pitice: Isitniti sir, dodati rendani kačkavalj i seckani peršun ili crni luk ( ja više volim peršun).




Nadošlo testo izraditi i podeliti na 8 loptica.





Lopticu oklagijom rastanjiti staviti na sredinu 2 kašike sira.





Spojiti krajeve prstima prema sredini kruga.





Oklagijom rastanjiti prečnika 14-15 cm.









Ja prvo rastanjim svaku lopticu, stavim fil pa spojim krajeve , pa ih tada valjam oklagijom.









Ostaviti da stanu dok se ne zagreje ulje u tiganju.






U tiganj staviti 1 kašiku ulja, zagrejati ( ja koristim podeok 2 od mogućih 3), staviti piticu i pržiti sa jedne i druge strane da lepo porumene. Kad ispržimo sa jedne strane i prevrnemo na drugu stranu, pitice će se duvati vazduhom. Blago pritiskati špatulom da se vazduh izduva da budu ravnomerno pečene.




Za svaku piticu dodajemo 1 kašiku ulja u tiganj pa pržiti









.