петак, 02. мај 2014.

Snikers štangle





Potrebno je:

300 gr šećera
2,5 dcl vode
250 gr margarina
50 gr čokolade
200 gr pečena mlevena kikirikija
200 gr  izlomljena keksa na parčiće
400 gr mlevenog  keksa
2 kašike meda
150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U posudu staviti 300 gr šećera i 2.5 dcl vode, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati 250 gr margarina i 50 gr čokolade  da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleveni kikiriki, izlomljen  keks na parčiće  i mleveni keks. Sve dobro izmešati.
Toplu masu staviti u pleh veličine 27x 27 cm, prethodno obložen folijom ili papirom za pečenje. Kolač dok  je još topao premazati sa 2 kašike meda.
Kad se ohladi staviti glazuru od čokolade.
Istopiti 150 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.



Dok se čokolada još nije stegla posuti seckanim kikirikijem.

Zapečena piletina i pire krompir




Potrebno je:

1 kg krompira
400 gr bela pileća mesa
1 glavica crna luka
1 šargarepa
3 čena bela luka
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašičica origan1
 kašičica kurkume u prahu
bela mlevena bibera
50 gr maslaca
2 dcl mleka
2 paradajza
100 gr kačkavalja

Priprema:


Krompir oguliti iseći na kocke staviti u posudu sa vodom i kuvati da omekša.




U medjuvremenu, izrendati šargarepu, beli i crni luk iseckati i meso sitno iseckati.





Na 3 kašike ulja propržiti seckani crni i beli luk i rendanu šargarepu.Dodati seckano meso, pržiti i mešati 15- ak minuta, dodati oguljena 2 paradajza , seckana na kockice, 1 kašiku seckana sveža peršuna, 1 kašičicu origana, so, 1 kašičica kurkume u prahu. Izmešati i ostaviti po strani.







Kuvan krompir ocediti od vode, isitniti  dodati maslac, toplo mleko, so, beli mleveni biber  i napraviti pire.Umutiti pire da bude penasto.
U posudu za pečenje podmazanu uljem, staviti jednu polovinu pire krompir, preko prženo meso.





  pa drugu polovinu pire krompira






Po vrhu izrendati 100 gr kačkavalja.




Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti posudu i peći 30 minuta da dobije zlatno žutu boju.

















Crni kolač





Potrebno je:

3 čaše (čaša od 2 dcl) jogurta
2 čaše šećera
2 kesice vanilin šećera
1 čaša ulja
3 čaše brašna
50 gr kakaoa
1 kesica praška za pecivo
rendana korica 1 narandže

Za preliv:

200 gr čokolade
125 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera
1 dcl mleka

Priprema:

U posudu staviti jogurt, šećer, vanilin šećer, ulje, brašno, kakao, prašak za pecivo i rendanu koru narandže.Dobro umutiti da se sjedini i staviti u pleh veličine 20 x 30 cm, prethodno pouljen i posut brašnom.
Peći kolač na 180 stepeni 40 minuta.
Kad se kolač ispeče i ohladi izbosti ga čačkalicom i preliti toplim prelivom.
Istopiti 200 gr čokolade 125 gr maslaca, 100 gr šećera i 1 dcl mleka, izmutiti da se sjedini i preliti kolač.






Sočne griz kocke






Potrebno je:

4 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
1 dcl ulja
5 dcl jogurta
500 gr griza
1 kesica praška za pecivo

Sirup:

500 gr šećera
5 dcl vode
2 dcl soka od narandže
sok od jednog limuna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati ulje i još malo mutiti da se dobro sjedini.
Dodati jogurt, griz i prašak za pecivo. Umućenu  masu staviti u pleh veličine 25 x 35 cm,  prethodno podmazan sa uljem i posut grizom. Kolač peći na 175 stepeni 45 minuta.

 Dok se kolač peče spremiti sirup. Šećer ,vodu i sok od narandže staviti u posudu i kad proključa kuvati 10 minuta. Pred kraj kuvanja u sirup dodati sok od jednog limuna. Toplim sirupom preliti topao kolač, i ostaviti da kolač upije sirup.
Staviti kolač u frižider da se dobro rashladi.