четвртак, 5. децембар 2024.
BEČKE ČOKOLADNE KOCKE
Za koru:
4 jaja
100 gr šećera
200 gr putera ili margarina
100 gr čokolade
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za voćni fil:
500 gr malina
8 kašika šećera
2 pudinga od maline
3 dcl vode
Čokoladni fil:
700 ml slatke pavlake
400 gr čokolade
Priprema:
Istopiti 200 gr margarina sa 100 gr čokolade. Ohladiti. Umutiti 4 žumanceta, 100 gr šećera, dodati ohladjene čokoladu, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo i na kraju sneg od umućena 4 belanceta. Ručno izmešati staviti u kalup veličine 20x30 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Fil od maline: Staviti da se kuva 500 gr malina, 8 kašika šećera i 1 dcl vode. Kuvati da se šećer istopi. Izmešati 2 pudinga od maline i 2 dcl vode. Dodati u maline i kuvati da se zgusne. Kad se zgusne ohladiti.
U posudu staviti kocke od 400 gr čokolade i 700 ml slatke pavlake. Zagrevati na tihoj vatri ( ne sme da provri) uz stalno mešanje. Zagrevati dok se čokolada ne otopi. Dobro ohladiti. Najbolje ohladiti u frižideru preko noći. Ohladjene slatku pavlaku dobro umutiti mikserom
Filovati. Kora, fil od maline, 1/2 čokoladnog fila a od 2 polovine čokoladnog fila praviti ružice po vrhu kolača.
RUŽIČASTA KEKS TORTA SA MALINAMA
Potrebno je:
1litar mleka
200 gr šećera
3 pudinga od maline
200 gr putera ili margarina
200 ml slatke pavlake
200 gr kisele pavlake
500 gr čajnih kolutića
200 gr mlevenog keksa
Za voćni fil:
500 gr malina
100 gr šećera
1 puding od maline
Za ukrašavanje:
200 gr šlag krema u prahu
2,5 dcl gazirane vode
Priprema:
U posudu staviti da se greje 8 dcl mleka i 200 gr šećera. Umutiti 2 dcl mleka sa 3 pudinga od maline, dodati zagrejanom mleku i kuvati da se zgusne. U toplo dodati 200 gr putera da se istopi. Ostaviti da se malo prohladi. Umutiti 200 ml slatke pavlake, dodati 200 gr kisele pavlake. Sjediniti i dodati u kuvani puding. Dodati 500 gr lomljenih čajnih kolutića i 200 gr mlevenog keksa. Sve izmešati.
Kuvati 500 gr malina sa 100 gr šećera i 1 dcl vode. Izmešati 1 puding od maline sa 1 dcl vode, dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne.
Oba fila podeliti na 2 dela. Uzeti kalup sa obručem prečnika 24 cm. Na dno staviti 1/2 fila sa čajnim kolutićima, 1/2 fila sa malinama, 2/2 fila sa čajnim kolutićima, 2/2fila sa malinama. Kad se ohladi ukrasiti 200 gr šlaga umućenim sa 2,5 dcl gazirane vode
GRČKA PITA SA POMORANDŽ0M
Potrebno je:
500 gr tanjih kora za pitu
4 jaja
200 gr šećera
2 kesice vanile
2 dcl ulja
3 dcl jogurta
rendana korica 1 pomorandže
1 prašak za pecivo
Sirup:
200 gr šećera
3 dcl vode
3 dcl soka od pomorandže
Priprwma:
Kore raširiti staviti u veliki pleh iz rerne i na 100 stepeni ih osušiti uz povremeno prevrtanje. Kad se osuše i prohlade rukama ih izdrobiti.
Umutiti 4 jaja sa 200 gr šećera i 2 vanile. Dodati 2 dcl ulja. Mutiti dodati jogurt, rendane koricu 1 pomorandže, 1 prašak za pecivo. Dodati izdrobljene kore i varjačom sve izmešati. Staviti u pleh veličine 20x35 cm prethodno podmazan uljem. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Napraviti sirup. Šećer, vodu i sok pomorandže kuvati 2-3 minuta. Preliti vruć kolač hladnim sirupom ili hladan kolač vruć sirup.
Пријавите се на:
Постови
(
Atom
)