среда, 3. децембар 2014.

Piletina sa pirinčem i geršlom





Geršla je oljušteno zrno ječma. Zastupljeno je u mojoj kuhinji u raznim varijantama kao Čorba sa geršlom
Paprike punjene geršlom i šampinjonima
Lagano jelo i ukusno.

Potrebno je:

3 bataka sa karabatakom
5 zrna crna bibera
2 glavice crna luka
100 gr celera
1 šargarepa
1 čeno bela luka
2 kašike seckana peršuna
150 gr pirinča okruglog zrna
100 gr geršle
so
mleveni biber
1/2  kašičice  kurkume u prahu

Priprema:

U posudu staviti batake i karabatake, dodati zrna bibera, grubo seckan celer, 1 glavicu crna luka dobro o opranog  sa braon opnom ( ne guliti ga), naliti sa 1,5 litar vode i kuvati 30 minuta.
Meso izvaditi iz supe a supu procediti.
Na  jednoj  kašiki ulja propržiti 1 rendanu šargarepu, sitno seckan crni i beli luk, dodati dobro opran pirinač i geršlu i ocedjen. Pržiti 5 minuta stalno mešati. Dodavati kutlaču po kutlaču procedjene supe i kuvati na tihoj vatri povremeno mešati. Tako kuvati 10 minuta uz povremeno dodavanje supe. Dodati, so, mleveni biber, kurkumu i seckani peršun.
U pouljenu posudu za pečenje staviti pirinač i geršlu, dodati supe da pokrije pirinač i geršlu ( supe ide oko 6-7 dcl), po vrhu staviti, malo utisnuti batake i karabatake, staviti u rernu i peći 30 minuta da dobije  zlatno braon boju i pirinač i geršla upiju svu tečnost.


















Od ostatka supe napraviti Supu sa knedlama.
U prosedjenu supu staviti jednu šargarepu na veće kocke i kuvati 15- 20 minuta. Za to vreme napraviti knedle. U posudu staviti 1 žumance i 1 kašiku ulja i prstohvat soli. Mutiti i dodati 5 kašika ravnih griza. Na kraju umešati penu od 1 umućenog belanceta. Ostaviti da stane 15 - 20 minuta u malom kašikicom prethodno stavljenom u ključalu supu stavljati smesu i kuvati 10 minuta. Gotovu supu po potrebi posoliti staviti malo bela  mlevena bibera i seckana peršuna.











Dinstana svinjetina s povrćem i renom





Potrebno je:

500 gr svinjskog mesa
1 list lovora
3 zrna karanfilića
4 zrna crna bibera
500 gr krompira
1 struk praziluka
1 glavica crna luka
1 šargarepa
50 gr celera
50 gr paškanata
so
mleveni bibera
1 kašika mlevene crvene paprike
kašičica kurkume u prahu
2 kašike sitno rendana korena rena


Priprema:

Meso iseći na kocke i na 1 kašiki ulja propržiti sa svih strana, dodati vode da meso ogrezne, 1 list lovora, karanfilić, biber u zrnu i so. Dinstati na tihoj vatri oko 45 -50 minuta dok meso ne omekša.Po potrebi dolivati vode ako uvri.
Za to vreme pripremiti povrće.
Krompir oguliti i iseći na veće kocke. Crni luk sitno iseći, praziluk na kolutiće  a  šargarepu, celer i paškanat na kocke.
Kad meso omekša dodati seckano povrće, so, mleveni biber, mlevenu papriku, kurkumu u prahu. Izmešati doadati vode, ne mnogo tečnosti da meso i povrće ne pliva u vodi već da je saftasto. Kuvati još pola sata i na kraju dodati 2 kašike rendana rena.