уторак, 5. мај 2015.

Mafini s koprivom



Potrebno je:

2 jaja
1 dcl ulja
200 gr sira ( sitni ili feta sir)
100 gr kisele pavlake
200 gr obarene i iseckane koprive
so
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
1 dcl mleka
semenke susama i lana

Priprema:

Vrhove mlade koprive obariti i sitno iseckati.
Umutit 2 jaja, dodati ulje, kiselu pavlaku, sir, brašno, prašak za pecivo, mleko i seckanu koprivu.
Dobro izmešati i masu staviti u kalup za mafine prethodno podmazan uljem.
Po vrhu posuti semenke lana i susama.
Peći na 180 stepeni 30 minuta.
Od ove količine izadje 12 mafina.


 












Složenac od svinjetine i krompira





Potrebno je:

700 gr svinjskog mesa
3 kašike paradajz pirea
2 glavice crnog luka
700 gr krompira
100 gr majoneza
1 kašika kisele pavlake
200 gr sira
so, mleveni biber

Priprema:

Meso iseći na kockice, crni luk na kolutiće a krompir oguliti i iseći na tanke kolutićei posoliti.
U isečeno meso utrljati so i mleveni biber, dodati 3 kašike paradajz pirea, izmešati i ostaviti u frižider da stane 1 sat.
Odstajalo meso staviti u keramičku posudu prethodno podmazanu ulje. Preko mesa staviti kolutiće crnog luka, preko luka redjati kolutiće krompira da se preklapaju.
Umutiti 100 gr majoneza sa 1 kašikom kisele pavlake i premazati krompir. Po vrhu izrendati 200 gr sira,
Peći na 200 stepeni 60 minuta, prekriti folijom i peći još 15 minuta.