четвртак, 10. април 2014.

Štangle sa suvim šljivama i kokosom





Potrebno je:

1/2 lista veće oblande

Za tamni deo:

600 gr suvih šljiva
1 dcl vode
200 gr čokolade
125 gr maslaca ili margarina
100 gr mlevena keksa

Za svetli deo:


4,5  dcl vode
200 gr šećera
3 kašike gustina
100 gr margarina
200 gr kokosa

Preliv od čokolade:
100 gr čokolade
4 kašike ulja


Priprema:

Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Izravnjati  i ostaviti da se hladi.

Svetli deo:
U posudu staviti  4 dcl vode i 200 gr šećera da se kuva, dodati razmućen gustin u 1/2 dcl vode, kuvati da se malo zgusne pa dodati 200 gr kokosa i 100 gr margarina da se istopi. Prohladiti i staviti preko sloja od šljiva.

Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.







Постави коментар