недеља, 24. јануар 2016.

Makedonska pita





Potrebno je:

2,5 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica soli
2 jaja
50 ml ulja
650 gr brašna

Za premazivanje:

300 gr sira
40 gr putera
40 ml ulja
1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

U 2,5 dcl vode dodati 1 kašičicu šećera, 1 kašiku suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 2 jaja, 1 kašičicu soli, 50 ml ulja i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje testo podeliti na 6 delova i ostaviti da stane 15 minuta.
Pomešati skupa 40 ml ulja i 40 gr istopljena putera.
Tepsiju prečnika 30 cm premazati puterom.
Testo koje je odstajalo uzeti jedan deo razvaljati 30 cm staviti u tepsiju premazati sa 2 kašike mešavine ulja i putera i posuti sa sirom. Preko staviti drugu razvaljanu koru premazati puterom i uljem pa posuti sirom.
Tako uraditi sa svih 6 delova testa. Zadnje razvaljano testo premazati mešavinom putera i ulja, premazati 1 žumancetom  pa iseći na kvadratiće, ostaviti da stane 20 minuta pa peći na 180 stepeni 20-25 minuta.












Rolat od ratluka i suvih šljiva








Potrebno je:

150 gr ratluka sa ukusom vanile
200 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
1 kašika istopljena putera ili margarina

Za punjenje:

50 gr putera ili margarina
50 ml vode
100 gr suvih šljiva
100 gr žele bombona
100 gr mlevenog keksa

Priprema:

Ratluk sitno iseckati dodati šećer u prahu, sok od limuna i istopljen puter, dobro rukom izraditi da se masa sjedini i na providnu foliju razvaljati ploču veličine 37 x 15 cm.
Napraviti punjenje. U posudu staviti puter, vodu, kuvati dok se puter ne istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks, seckane suve šljive i seckane žele bombone. Od ove mase  napraviti prutić dužine 37 c, staviti na sredinu razvaljane ploče od ratluka, krajeve ploče spojiti i malo pomoću folije izvaljati u rolat. Ostaviti da se stegne pa seći na kolutiće.