четвртак, 01. јун 2017.

Trokutići sa sirom






Potrebno je:


500 gr kora za pitu
300 gr sitnog sira


Za premaz kora:

1 dcl mleka
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 dcl jogurta
2 dcl ulja
6 kašika brašna
1 kašičica soli


Za premazivanje trokutića:

1 jaje
1 kašika ulja
1 kašika mleka


Priprema:


U 1 dcl mlakog mleka staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suvog kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 1 dcl jogurta, 6 kašika brašna i 1 kašićicu soli. Dobro umutiti mikserom. Masa je gušća nego za palačinke.
Uzeti jednu koru tanko premazati  samo 1 polovinu kore, preklopiti, premazati, opet preklopiti premazati. Na kraj staviti 1 kašiku sira u uviti u trokutić i staviti posudu za pečenje prethodno obloženu papirom.
Tako uraditi sa svim korama.

Umutiti 1 jaje, 1 kašiku ulja i 1 kašiku mleka i premazati trokutiće. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.































Punjeni krompir iz zemljane posude






Potrebno je:

10 srednjih krompira
300 gr belog pilećeg mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike ulja
1 paradajz
4 kašike pirinča
so, mleveni biber
1 kašika mlevene crvene paprike
1/2 kašičice kurkume u prahu
2 kašike seckanog peršuna
2 dcl paradajz soka
5 dcl tople vode


Priprema:


Krompir oguliti i izdubiti, poredjati u pouljenu zemljanu posudu i malo posoliti.
Na 2 kašike ulja pržiti sitno seckanu piletinu, dodati sitno seckan crni i beli luk. Pržiti da luk dobije staklast izgld pa dodati sitno seckan izdubljeni deo krompira.
Pržiti 1 minut, dodati mlevenu crvenu papriku, opran ocedjen pirinač, so, mleveni biber, kurkumu i seckani peršun.
Sve dobro izmešati puniti izdubljen krompir, ostatak smese  staviti izmedju krompira.
Izmečati 2 dclparadajz soka, 5 dcl tople vode, dodati soli i preliti krompir.
Poklopiti folijom i peći 1 sat na 200 stepeni, skinuti foliju i peći još 15 minuta.























Hrono specle









Potrebno je:


2 jaja
2 dcl vode
100 gr speltinog integralnog brašna
100 gr heljdinog integralnog brašna
morska so
200 gr mesnate slanine
5-6 šampinjona
1 kašika ulja od koštica groždja
1 žuta paprika
1 kašika seckanog peršuna


Priprema:


U posudu staviti jaja, so, vodu, dodati speltino i heljdino brašno dobro izmešati i ostaviti da stane 15 minuta.
Za to vreme u posudu staviti ulje, dodati slaninu seckanu na kockice, pržiti dok ne porumeni pa dodati papriku seckanu na kockice,  šampinjone na listiće i 1 kašiku seckanog peršuna. Pržiti dok ne porumene.
U posudu staviti 2-3 litra vode. Kad voda provri preko staviti cediljku sa većim rupicama i plastičnom špatulom trljati da testo pada u vrelu vodu. Kuvati 1 minut dok testo ne ispliva na površinu. Dobro ocediti od vode, dodati u prženu slaninu, po potrebi posoliti, dobro izmešati i toplo služiti.