субота, 6. децембар 2014.

Dinstana bundeva





Avako spremljena bundeva je sočna i jako ukusna.

Potrebno je:

1 kg očišćene bundeve
100 gr šećera ( može i manje po želji)
1 kašičica djumbira u plahu
1 kašičica cimeta
1 - 1,5  dcl vode

Priprema:

Bundevu oguliti, očistiti od semenki,  dela oko semenki i iseći na veće jednake kocke.
Kocke staviti u posudu, redjati jednu do druge i preliti sa 1 dcl vode ( ponekad je potrebno i malo više vode od 1 dcl, zavisi od bundeve. U toku dinstanja ako vidimo da vode nestane a bundeva ne omekša tada dodati  još 1/2 dcl).
Izmešati šećer, djumbir i cimet, posuti  preko bundeve, poklopiti posudu i staviti na vatru. Kad provri smanjiti na 1,5 podeok od mogućih 3 i kuvati 20 minuta. Za to vreme bundeva će omekšati i upiće tečnost i začine. Bitno je  prvo staviti vodu pa šećer izmešan sa začinima po bundevi. Para u posudi će postepeno topiti šećer i začin.
Ostaviti poklopljeno da se ohladi. Posuti seckanim orasima po želji.