субота, 4. мај 2019.

Mini savijače sa jabukama









Potrebno je:

500 gr brašna
 1 jaje
 prstohvat soli
 4 kašike ulja
 2 dc mlake vode

 Za fil:


 1 kg rendani jabuka
 5 kašika šećera
 100 gr mlevenih oraha
 4 kašike pšeničnih klica ili mlevenog keksa
 1 kašičica cimeta
 1 kašičica djumbira u prahu


 Za sirup:


 300 gr šećera
 3 dcl vode
 1 kesica vanilin šećera. 


Priprema:

Od sastojaka za testo zamesiti testo dobro izraditi i podeliti na 12 loptica pokriti providnom folijom i ostaviti da stane 15 minuta. 
Fil: Rendane jabuke izrendati, ocediti od tečnosti dodati šećer i ostale sastojke. Svaku lopticu testa razvaljati u krug prečnika 30 cm,  blago posipati brašnom. Koru posuti sa 1 kašikom ulja na jedan kraj kore staviti 3 kašike fila, urolati uviti kao uže pa saviti u krug. Tako uraditi sa svim kuglicama testa, staviti u podmazan pleh i peći na 180 stepeni. Pečene preliti mlakim sirupom.
Skuvati šećer i vodu dodati 1 vanilu.















Uskršnja korpa od testa








Potrebno je:


3dcl mleka
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
1 jaje
1 belance
600 gr brašna

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika ulja


Priprema:



U mlako mleko dodati kvasac i šećer, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 1 belance, ulje, so i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.

Za to vreme uzeti jednu ovalnu posudu (koja može u rerni da se peče) prečnika 17 cm dubine 12 cm. obložiti posudu aluminijumskom folijom i podmazati sa uljem.

Nadošlo testo tanko razvaljati i iseći na trake širine 1 cm. Uzduž posude staviti trake na jednakom rastojanju a ostale trake plesti oko ovih uzdužnik. Kad dodjemo do kraja višak traka iseći nožem. Jedan delić testa razvaljati u krug i staviti na vrh spojenih traka testa na posudi (to je dno korpe).

Od ostalog testa razvaljati 6 dugačkih prutića. Od 3 uviti pletenicu i saviti u kdrug da je obima kao posuda za korpu. Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja premazati testo i peći na 180 stepeni 30 minuta.

Od 3 preostala prutića uviti pletenicu i staviti preko posude gde smo pekli korpu (to je za ručku). Testo za ručku premazati žumancetom i peći dok ne požuti.

Obruč od testa čačkalicama prišvrstiti za korpu, kao i ručku.