недеља, 08. јануар 2017.

Mentol praline





Potrebno je:

200 gr crne čokolade
2 kašike ulja

Punjenje:

100 gr bele čokolade
50 gr putera
100 ml slatke pavlake
6-10 kapi mentol ekstrata

Priprema:

U posudu staviti 200 gr čokolade n kockice, 2 kašike ulja i na pari istopiti.
Staviti po 1 kašičicu u silikonski kalup za praline. Kalup pomerati da čokolada obloži sve strane kalupa.
Istopiti na tihoj vatri 100 gr bele čokolade, 50 gr putera, 100 ml slatke pavlake. Mutiti masa ne sme da provri. Kad se istopi dodati ekstrat mentola.
Kada se crna čokolada stegne staviti punjenje od bele čokolade. Staviti u zamrzivač par minuta da se stegne izvaditi i po vrhu staviti crnu čokoladu.
Kad se dobro stegne i ohladi vaditi pračine iz kalupa.















Kolač sa makom i kokosom




Jako ukusan sočan kolač sa makom i kokosom i kremastim filom.

Potrebno je:

Za kore:

100 gr maslaca ili masti
50 gr šećera u prahu
3 žumanceta
200 gr kisele pavlake
1 kesica praška za pecivo
500 gr brašna

Za fil od maka:

200 gr mlevenog maka
100 gr šećera u prahu
1 dcl toplog mleka
1 rendana jabuka

Za fil od kokosa:

3 belanceta
100 gr šećera u prahu
150 gr kokosa
3 kašike kisele pavlake

Za fil po vrhu kolača:

5 dcl mleka
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 pudinga od vanile
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Umutiti 100 gr maslaca sa 50 gr šećera u prahu, dodati 3 žumanca, 200 gr kisele pavlake, sve penasto umutiti mikserom, pa dodati brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo i ostaviti da stane na hladnom mestu 30 minuta.
Za to vreme napraviti filove.
Fil od maka: U posudu staviti 200 gr mlevenogmaka, 100 gr šećera u prahu, izmešati preliti sa 1 dcl toplog mleka, dodati 1 oguljenu rendanu jabuku. Sve dobro izmešati.
Fil od kokosa: Umutiti 3 belanca sa 100 gr šećera u prahu, dodati 150 gr kokosa i 3 kašike kisele pavlake.
Odstajalo testo podeliti na 3 dela. Sva 3 dela razvaljati tanko veličine 20x30 cm.
U kalup veličine 20x30 cm prethodno obložen papirom staviti 1 razvaljanu koru, premazati sa celim filom od maka, staviti 2 koru, premazati sa celim filom od kokosa. Preko staviti 3 koru.
Tako složen kolač izbockati do dna na par mesta štapićem za ražnjiće.
Kolač peći na 170 stepeni  25-30 minuta.
Kad se ispeče izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Napraviti fil za premazivanje kolača: U posudu staviti da se kuva 4 dcl mleka, 200 gr šećera i 1 vanilu šećera. Umutiti 1 dcl mleka sa 2 kesice pudinga od vanile dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kad se skuva prekriti providnom folijom i ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti 200 ml slatke pavlake i dodati hladni fil od pudinga. Dobro umutiti i premazati kolač. Posuti kolač kokosom.