понедељак, 14. април 2014.

Mini štrudlice sa džemom od šljiva





Ove štrudlice spremam sa džemom od kajsija, šljiva i smokava. Meni su najdraže od šljiva, valjda me podseća na detinjstvo, kad je moja majka spremala štrudlu od šljiva. Taj kiselkast ukus džema od šljiva daje poseban ukus kolaču.

Potrebno je:

200 gr masti
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
Šećer u prahu
1 vanilin šećer
džem od šljiva

Priprema:

U posudu staviti mast i šećer u prahu. Umutiti da bude penasto  pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.






Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela. Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.











Oba dela testa razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana testo uzduž podeliti na 3 dela. Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.









Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno testo na 5 delova.












Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.






Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.