уторак, 26. април 2016.

Karamel lešnik pita





Potrebno je:

Za korice:

2  jaja
10 kašika šećera
10 kašika istopljene masti
10 kašika mleka
600 gr brašna
1 kesica praška ze pecivo

Za fil:

6 dcl mleka
250 gr šećera
4 kašike gustina
250 gr putera ili margarina
100 gr pečenih mlevenih lešnika

Priprema:

Umutiti 2 jaja sa 10 kašika šećera, dodati 10 kašika istopljene masti, 10 kašika mleka, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo dobro izraditi i podeliti na 5 delova.
Svaki deo razvaljati na papir veličine 25x35 cm i peći na prevrnutom plehu na 180 stepeni da porumeni.
Napraviti fil. U suvu posudu staviti 250 gr šećera, karamelisati ga da dobije svetlo braon boju, dodati 5 dcl vmleka  i kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi.
Posebno umutiti 1 dcl mleka sa 4 kašike gustina dodati u vruće karamel mleko i kuvati dok se ne zgusne.U toplo dodati puter da se istopi i 100 gr pečenih, oguljenih krupno mlevenih lešnika.
Fil prohladiti i mlakim filovati korice.
Zadnju koru premazati filom i posuti mlevenim lešnicima.












 


Starinske ružice




Od ove količine testa dobićemo 64 ružice.

Potrebno je:

250 gr masti ili margarina
2,5 dcl mleka
1 kašika suvog kvasca
3 kašike šećera
1 jaje
2 žumanceta
oko 700 gr brašna

Za punjenje:

2 belanceta
10 kašika šećera
sok od 1/2 limuna
250 gr mlevenih oraha

Za posipanje ružica:

200 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera


Priprema:


U 2,5 dcl mlakog mleka staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suvog kvasca i ostaviti da stane 5 minuta.
Umutiti mast ili margarin sa 2 kašike šećera  dodati 1 jaje, 2 žumanca, mleko sa kvascem i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane 10-15 minuta dok ne napravimo punjenje.
Umutiti 2 belanca sa 10 kašika šećera, dodati sok od 1/2 limuna i 250 gr mlevenih oraha.
Odstajalo testo podeliti na 64 loptice. Uzeti 1 lopticu testa na dlanu rastanjiti u kdug na sredini staviti 1 kašičicu punjenja i krajeve testa spojiti da se obloži punjenje, staviti u kalup prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim lopticama testa i punjenja.
Peći na 180 stepeni dok blago ne porumene.
Pečene ružice uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.