четвртак, 04. јун 2015.

Džem od jagoda




Od ove količine jagoda izadje 11 teglica ( u koje staje 480 ml vode) džema. Gustina džema zavisi od ukusa, kod mene je gušći džem. Količina šećera zavisi koliko su jagode slatke, na 1 kg jagoda stavlja se od 300 - 500 gr šećera.

Potrebno je:

5 kg očišćenih jagoda
2 kg šećera
2 limuna

Priprema:

Jagode očistiti od peteljki, oprati dobro ocediti i iseći na komadiće po želji veće ili manje. Posuti jagode sa šećerom,  sokom od 2 limuna i da stanu preko noći.
Sutradan kuvati oko sat vremena ( zavisi koju gustinu želimo), povremeno mešati i skidati penu sa površine.
Kad se skuva vruć džem staviti u teglice ( prethodno 30 minuta odstajale u rerni uključenoj na 100 stepeni), prevrnuti teglice na poklopac i ostaviti da se ohladi.