четвртак, 11. децембар 2014.

Domaći burek sa sirom




 Ovo je savršen domaći burek.


Potrebno je:

600 gr brašna
1 kašičica soli
oko 4 dcl male vode
300 - 400  gr sira
2- 2,5 dcl ulja

Priprema:


U posudu staviti brašno i so, dodavati po malo mlake vode i zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 6 loptica.
Svaku lopticu testa razvaljati u krug od 12-13 cm. Uzeti drugu posudu pouljenu sa 2-3 kašike ulja, staviti krug testa, pa prelirti sa 3-4 kašike ulja, opet krug testa pa ulje i tako sve redom dok ne složimo krugove testa sa uljem u posudi. ( da se potroši cela količina ulja na testo, količina ulja po želji ako želimo masniji burek staviti 2,5 dcl ako ne staviti 2 dcl ulja)
Ostaviti testo da stane 30 minuta ako je toplija prostorija ili 1 sat ako je hladna prostorija.
Uzeti 1 krug testa, staviti na radnu površinu, krajeve dlanovima i prstima istanjiti da nisu zadebljali, pa istezati testo u krug sa svih strana dok se ne istanji. Na sredinu staviti isitnjena sira, testo sa svih strana preklapati preko sira da dobijemo jedan krug prečnika 28 cm, i odložiti na stranu ili u tepsiju u koju će mo peći burek.
Uzeti drugi krug testa, krajeve istanjiti, razvući testo i na sredinu razvučenog testa staviti krug od prvog testa iz tepsije. Na sredinu prvog kruga staviti sira i sa svih strana razvučenu koru drugog kruga preklapati preko prvog kruga. Opet savijeni krug odložiti u tepsiju a razvući treći krug testa, na sredinu staviti krug iz tepsije, posuti sirom i preklapati razvijenkoru preko kruga u sredini.
Tako uraditi sa svim korama. Ulje koje se nalazi u krugovima testa posipati po testu kad razvlačimo i savijamo. Da se potroši cela količina ulja.
Zadnji krug testa kad razvijemo i preklopimo, okrenemo da donji deo dodje na vrh u tepsiji a gornji deo na dno tepsije.
Peći burek na 200 stepeni 30-35 minuta.