петак, 19. септембар 2014.

Pečeni patlidžan i ćufte na ražnjiću





Potrebno je:

3 srednja patlidžana

Za ćufte:

500 gr mlevena mesa
1 parče stara hleba
1 glavica crna luka
1 čen bela luka
1 jaje
so
mleveni biber
1 kašičica kurkume praha
1 kašika sitno seckana peršuna

2 kašike ulja
2 paprike
2 paradajza
3 dcl paradajz soka

Priprema:

Plavi patlidžan oprati i iseći na kolutiće debljine 1.5 cm. Kolutiće staviti u slanu vodu da stanu 30 minuta.
Za to vreme napraviti smesu za ćufte. U posudu staviti mleveno meso, krišku hleba natopljenu u malo vode, 1 jaje, so, mleveni biber, 1 jaje, sitno seckan beli luk i peršun.
Dobro masu izmešati. Od ove mase napraviti ćufta veličine kao kolutić patlidžana.
Odstajali patlidžan u vodi ocediti. Uzeti jedno drvce za ražnjić, staviti 1 kolutić patlidjana na ražnjić  pa 1 ćufte, kolutić patlidžana, ćufte i tako redom. Na početku i na kraju ražnjića da bude kolutić patlidžana. Tako na 3 drvceta od ražnjića naredati kolutiće patlidžana i ćufta od mesa.
Staviti u pouljen pleh. Preko nabacati izrzanu papriku i oguljen izrezan na parčiće paradajz. Preliti sa 1 kašikom ulja i 3 dcl soka od paradajza.
Peći na 200 stepeni 50 minuta.