недеља, 14. септембар 2014.

Barena paprika sa medom


 


Kada sam pre par godina prvi put probala ovako spremljene paprike, bila sam jako oduševljena ukusom i od tada ih redovno svake godine spremam. Možete bariti ljute ili slatke paprike. Barim somborku jer volimo ljuto.

Potrebno je:
7 - 10 kg paprika
seckani beli luk
seckani sveži list peršuna

Za tečnost za barenje paprika:

3 litra vode
1  litra sirćeta  sa 9% sirćetne kiseline
250 gr soli
150 gr šećera
200 gr meda
1 kesica bibera u zrnu

Priprema:

Tegle i metalne zatvarače oprati i sterilisati u rerni na 100 stepeni 30 minurta.
Paprike oprati i očistiti od drškica i semena.
U posudu staviti 3 litra vode, 1  litar  sirćeta, so, šećer, med i biber u zrnu.
Staviti na vatru da tečnost provri, dodavati paprika toliko da prekriju površinu posude u kojoj se bare.
Bariti paprike toliko da tečnost baci 1-2 ključa, da ne budu premekane, vaditi paprike   teglu, posipati po želji seckanim belim lukom i seckanim peršunom, blago ih pritiskati da se slože.
Kad se napune 2-3 tegle, pritisnuti paprike unakrsno drvcetom za ražnjiće i tada tegle napuniti sa vrelim presolcem  u kojoj se barile paprike ( tečnost mora da vri pa sipati u tegle).
Tegle dobro zatvoriti i prektriti stolnjakom dok se ne ohlade.




















Kiseli krastavci





Bez konzervansa i vinobrana. Od 3 kg sitnijih krastavaca izadje 9 tegli od 700 ml. Ako su nam krupniji krastavci staviti u dulo veću teglu i povećavati sastojke za duplo.

Potrebno je:

krastavci
so
šećer
sirće
biber u zrnu
sveža mirodjija
listići lovora


Priprema:

Krastavce oprati i izbockati na par mesta.
U teglu staviti 1 struk sveže mirodjije, poredjati krastavce. Na krastavce staviti 1 kašičicu soli, 2 kašike šećera, 7 kašika sirćeta, 4-5 zrna crna bibera,1 list lovora i dopuniti do vrha tegle sa prokuvanom hladnom vodom.
Zatvoriti tegle, promućkati i poredjati u pleh.
Pleh sa teglama staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni, grejati 15 minuta, isključiti rernu i ostaviti da se tegle ohlade u rerni. Posle 15 dana koristiti.


Feferone u tegli






Ovo je moj način spremanja feferona u tegli bez konzervansa i vinobrana koje u zimnicu ne stavljam.


Potrebno je:

feferone
sirće
so
šećer
biber u zrnu
voda
tegle od 700 ml

Priprema:

Feferone oprati, odseći drškice i izbušiti na par mesa.
Feferone poredjati u teglu, odozgo na njih staviti 1 kašičicu  soli, 2 kašike šećera, naliti 1/4 tegle sirćetom, dodati 5 zrna bibera i dopuniti tegle do vrha prokuvanom ohladjenom vodom.
Zatvoriti tegle zatvaračima i izmućkati da se tečnost sjedini.
Poredjati tegle u pleh, staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni, grejati 15  minuta pa isključiti rernu i ostaviti da se ohlade tegle u rerni.
Ako koristimo duplo veće tegle, uvećavamo za duplo i sastojke u tegli.