петак, 09. мај 2014.

Suncokret pogača






Ovo je interesantan način rada ove pogače, ako ne uspem rečima da objasnim slika će pokazati.


Potrebno je:

5 dcl mleka
1 kašika šećera
2 kašike suvog  kvasca
1 kašičica soli
2 jaja
3 kašike ulja
1 kg brašna

Za premazivanje:

1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka

Priprema:

U mlako  mleko staviti šećer i kvasac da stane 5 minuta, pa dodati jaja, so, ulje i brašno. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.




Kad nadodje



 Izraditi testo i podeliti na dva dela




Jedan deo ostaviti po strani a drugi deo podeliti na 2 dela





Jedan deo razvaljati debljine 1 cm, staviti na sredinu jednu tacnu prečnika 15 cm i nožem iseći taj krug






Višak testa što je ostalo spojiti sa onom drugom polovinom, a krug testa staviti na sredinu tepsije prečnika 30 cm, prethodno obloženu sa papirom i dno i stranice.
Drugu polovinu testa podeliti na 2 dela i oba dela razvaljati u ploču debljine 1 cm. Ploče testa iseći u trake širine 1,5 cm.







Ove trake testa poredjati na onaj krug od 15 cm što je na sredini tepsije i od ovih traka napraviti mrežu.





Vidi sliku: broj 1. su obeležene trake koje se previjaju da bi stavili traku u suprotnom smeru, a brojem 2. su obeležene trake koje se vraćaju na onu porečnu traku što smo stavili.

Kad ispletemo mrežu, višak traka van kruga od 15 cm iseći nožem.





Višak što smo isekli od traka spojiti sa onom drugom polovinom testa što smo na početku ostavili na stranu. Od ovog testa razvaljati ploču  90 x 25 cm. Premazati sa uljem i uviti u rolnu. Ovu rolnu staviti oko mreže što je na sredini tepsije.




Krug oko mreže makazama seći 1 cm debljine ne do dna. Jedan krug pomeriti levo a drugi desno.




Umutiti 1 žumance sa 2 kašike ulja, 2 kašike mleka i premazati pogtaču. Semenke lana staviti izmedju mreže i kružića.







Ostaviti pogaču da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta.



















Torta Beli andjeo





Torta Beli andjeo je jedna od većih torti. Ovo je  jedna od najomiljenijih torti u mojoj porodici i mojim prijateljima. Idealna je da se  napravi kad imamo dosta gostiju i treba nam veća torta. Jako je ukusna i kremasta.

Potrebno je:

Za kore:
15belanaca
15 kašika šećera
15 kašika seckanih oraha
6 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna

Za fil:

300 gr mlevenih oraha
2 dclsoka od narandže
100 gr   čokolade
15 žumanaca
15 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
375 gr maslaca ili margarina
3 banane
1/2 limuna
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl  mleka

Za ukrašavanje:

300  gr šlag krema u prahu
4,5  dcl gazirane vode

Priprema:

Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 kašika seckanih oraha, 2 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna.
Masu staviti u pleh veličine 25 x 35 cm, prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni 20- 25 minuta.
Ispeći još ovakve 2 kore, tako da imamo 3 kore.

Fil: U posudu staviti 300 gr mlevenih oraha, dodati 2 dcl soka od narandže  i izmešati. Dodati 100 gr  istopljene  čokolade. Izmešati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 15 žumanaca sa15 kašika šećerai 1 vanilom. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati u umućen maslac. Dobro umutiti da je penasto.
3 banane usitniti i preliti sa sokom od 1/2 limuna.
Sve skupa sjediniti: usitnjene banane, fil od žumanaca i fil od oraha. Dobro umutiti.Tako smo dobili fil prvi.
Pravimo fil drugi: Umutiti 200 gr šlag krema u prahu  sa 3 dcl mleka.
Filovati tortu:
Kora, fil prvi, fil drugi, kora, fil prvi, fil drugi, kora, fil prvi.

Umutiti 300 gr šlaga sa  4,5 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.

Tortu sam ukrasila sa cvetovima od šlaga. Umutila  šlag kremu i vodu u odnosu 1:1, i pravila  cvetiće Wiltonovim kompletom za pravljenje cvetića koji se sastoji od nastavka za latice, postolja za ružu i makaza za postavljanje ruža na šlag.



















Sama reč Beli andjeo  nas većinu asocira na fresku Beli andjeo i Manastir Mileševa koji se nalaze u Prijepolju, gde sam i ja rodjena.

Evo i torte u obliku Manastira Mileševa.










I mojih ruku delo. Beli andjeo. ulje na platnu.