субота, 9. мај 2015.

Zapečena heljda sa šampinjonima





Jela od heljdinog brašna se često prave  u mojoj kuhinji kao tradicija, dok oljušteno zrno heljde tek u zadnje vreme, volimo je i zdravo je.

Potrebno je:

200 gr oljuštenog zrna heljde
5 dcl vode
so
400 gr šampinjona
1 glavica crnog luka
mleveni biber
1 kašičica origana
1 jaje
1 dcl pavlake za kuvanje
100 gr sira

Priprema:

Heljdu oprati u vodi i dobro ocediti, staviti na suv tiganj i propržiti par minuta uz povremeno mešanje.
U heljdu staviti 5 dcl tople vode, posoliti i od kad provri kuvati 20 minuta. Heljda će se skuvati i upiti celu količinu vode.
Na 2 kašike ulja pržiti 1 sitno seckan crni luk dodati seckane šampinjone na listiće, so, mleveni biber i origano. Pržiti dok nestane tečnosti koju su šampinjoni pustili.
Kuvanu heljdu i šampinjone pomešati staviti u pouljenu posudu.
Umutiti 1 jaje, dodati 1 dcl pavlake za kuvanje i 100 gr rendanog sira, preliti heljdu i peći na 200 stepeni 15 minuta.








Sa Marinirana pečena piletina









Marinirana pečena piletina





Jako sočna i ukusna piletina.

Potrebno je:

600 gr pilećeg mesa ( bataci i karabataci)

Za marinadu:

1 kašika paradajz pirea
1 kašika kisele pavlake
1 kašika balsamico sirćeta
1 kašičica meda
1 kašičica soli
1/2 kašičice kurkume
1/4 kašičice mlevenog bibera

Priprema:

Sve sastojke za marinadu staviti u posudu i izmešati.
Batake i karabatake oprati i posušiti uvaljati u marinadu i ostaviti da stoji 1 sat u frižideru.
Odstajao meso staviti u pouljenu posudu i peći na 200 stepeni 40 - 45 minuta.