субота, 4. октобар 2014.

Djuveč






Djuveč je jelo od mesa i pirinča sa dodatkom povrća ( paradajza, paprike, šargarepe crnog luka....)
Naziv potiče od turske reči "güveç", što u prevodu znači zemljana posuda, što ujedno objašnjava i poreklo naziva same posude u kojoj se priprema ovo jelo.
U djuveču ( odomaćen naziv djuvečara) se pripremaju i mnoga druga jela, poput podvarka, sarme, punjene paprike sa mesom ili pasuljem....
Djuveč može biti napravljen od emajla, a sve češće keramičke i staklene posude za pripremanje hrane u rerni nose ovaj naziv.

 Ovaj put u takvoj jednoj posudi od keramike spremaću djuveč na moj način.


Potrebno je:

500 gr svinjskog mesa
1 kašika ulja
1 kašičica kurkume
so
mleveni biber
1 kašičica seckana sveža ruzmarina ili suva
1 veća glavica crna luka
2 šargarepe
2 čena bela luka
1 žuta paprika
1 crvena paprika
2 paradajza
3 kašike pirinča
2 srednja krompira
1 kašika seckana peršuna1 kašika mlevene crvene paprike


Priprema:


Meso iseći na kocke, posoliti pobiberiti, dodati kurkumu u prahu, 1 kašiku ulja i seckani ruzmarin, izmešati i ostaviti da stoji u frižideru 30 minuta.
Za to vreme iseckati crni i beli luk na kocke, šargarepu na kolutove, papriku na veće kocke, paradajz oguliti i iseći na kocke, krompir oguliti i iseči na veće kocke, pirinač oprati i ocediti.
Jednu kašiku ulja staviti u posudu, dodati meso i pržiti, mešati da se meso sa svih strana malo isprži, dodati luk, šargarepu, papriku i pržiti 1 minut, pa dodati paradajz, krompir, pirinač, crvenu mlevenu papriku u prahu, so, mleveni biber, seckani peršun i sve mešati i pržiti 1 minut.
Masu sipati u pouljenu keramičku posudu veličine 20 x 25 cm ( bitno je i za količinu  kolikav je sud kad se peče), naliti vode da prekrije povrće i peći na 200 stepeni 80 minuta.
Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na  FACEBOOK  stranici.