понедељак, 1. октобар 2018.

Džem od bundeve






Ovo je jako ukusan džem


Potrebno je:


3 kg muskatne bundeve tamburice
1,5 kg jabuka ( poželjno kiselijeg ukusa)
3 limuna
3 narandže
1,5 kg šećera
5 dcl vode
4 kesice vanilin šećera


Priprema:


Bundevu i jabuke oguliti i izrendati.
Limun i narandže oguliti, iseckati, ukloniti koštice i izblendirati.
U posudu staviti rendanu bundevu i jabuke, preko posuti šećer, izblendiran limun i narandžu.
Sve izmepšati i ostaviti da stane 3-4 sata a može i celu noć.
Kad odstoji staviti 5 dcl vode i kuvati dok se ne zgusne, na početku redje a kasnije stalno mešanje. To traje oko 2 sata. Deset minuta pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
Kuvan vruć džem sipati u tegle i zatvoriti.
Pasterizovati u zagrejanoj rerni na 100 stepeni 10 minuta.