недеља, 1. октобар 2017.

Zeleni paradajz u tegli





Svake godine napravim salatu od zelenog paradajza u tegli za zimu. Odlična je i brzo je pojede.
Od ove količine izadje 5 tegli od 1,5 litar.


Potrebno je:

4 kg zelenog paradajza ( koristim manji paradajz šljivar a može i neki drugi)
2 kg paprike somborke ( pola žute pola crvene)

Za marinadu:

1,2  litra vode
4 dcl sirćeta
2,5 dcl ulja
100 gr soli
200 gr šećera
1/2 kesice bibera u zrnu
3-4 glavice belog luka
1 veza peršuna


Priprema:

Paradajz oprati i ako je manji prepoloviti ga a veće iseći na kriške.
Papriku oprati očistiti od semena i iseći na filete.
Paradajz staviti u lonac preliti sa vodom da ogrezne i kuvati od kad provri 1 minut. Dobro ocediti od vode.
Papriku staviti u ključalu vodu i bariti 1 minut. Dobro ocediti od vode.
Beli luk oguliti i iseckati. Iseckati prešun.
U tegle redjati toplo bareno povrće ,red paradajza, red paprika, posipati sa seckanim belim lukom i peršunom. Napuniti tegle blago pritiskati da se složi.
U posudu staviti 1 litar vode, 4 dcl sirćta, 2,5 dcl ulja, so, šećer i biber. Kuvati da provri i vrelim napuniti tegle i zatvoriti zatvaračima.
Rernu ugrejati na 100 stepeni staviti tegle u rernu grejati 5 minuta i isključiti rernu i ostaviti tegle da se ohlade u njoj.