недеља, 04. мај 2014.

Posne kiflice sa džemom





Ovo je jedan jako jednostavan kolač a jako ukusan.

Potrebno je:

3 dcl ulja
1,5 dcl tople vode
1 kesica praška za pecivo
oko 500 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
 džem od šljiva

Priprema:

Pomešati ulje i vodu, dodati prašak za pecivo i brašno.
Zamesiti testo kao za vanilice. (testo da bude mekše ne tvrdo).
Testo dobro izraditi  podeliti na 3 dela, razvaljati u krug i podeliti krug na 8 trouglova.
Na svaki trougao staviti džem i uviti u kiflicu.
Peći i pečeno uvaljati u prah šećer i vanilin šećer.





Piletina sa pirinčem i šampinjonima





Potrebno je:


400 gr bela pileća mesa
1 glavica crna luka
1 koren šargarepe
3 čena bela luka
200 gr šampinjona
400 gr pirinča
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašičica djumbira u prahu
1 kašičica kurkume u prahu
so, mleveni biber
oko 4 dcl vode
ulje

Priprema:


Meso iseckati na kockice. Iseckati crni luk, beli luk, šampinjone na listiće, a šargarepu izrendati.
Pirinač oprati i dobro ocediti.
Na ulju desetak minuta propržiti meso, dodati seckano povrće. Sve pržiti 15 minuta, dok povrće ne omekša i ispari tečnost. Dodati pirinač mešati na vatri 2-3 minuta, dodati so, mleveni biber, seckani peršun.
U vodu razmutiti kurkuma prah i djumbir u prahu preliri meso i povrće, poklopiti i na tihoj vatri (kod mene podeok 1) kuvati da pirinač omekša i upije vodu.
Ako pirinač ne omekša po potrebi dodati još vode.


Kroasani sa sirom






Od ove mere izadje 30 kroasana

Potrebno je:

2 dcl mleka
1 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suvog  kvasca
2 žumanca
1/2 dcl ulja
1 kašičica soli
600 gr brašna

Za punjenje:

200 gr sira ( feta, sitni sir ili sir u kriškama)
2 kašike kisele pavlake
1 belance

Za premazivanje:

100 gr maslaca ili margarina
1 belance
rendani kačkavalj

Priprema:

U mlako mleko i vodu dodati šećer i kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati2 žumanca, 1/2 dcl ulja, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.





Testo kad nadodje izraditi ga i razvaljati u ploču veličine 40 x 30 cm. Premazati testo sa 100 gr omekšala margarina ili maslaca.





Premazano testo urolati od kraće strane.





Rolna da stane 20 minuta pa razvaljati u ploču 50 x 25 cm. Iseći testo na trouglove.




Napraviti punjenje: Isitniti sir dodati kiselu pavlaku i umućeno belance.





Uzimati trougao od testa još ga malo oklagijom razvaljati u dužinu, staviti kašičicu fila od sira na sredinu i uviti u kiflicu.




Uvijene kiflice redjati u pleh prethodno obložen papirom.

Kiflice premazati sa umućenim belancetom i posuti rendanim kačkavaljem. Ostaviti da stanu 20 minuta i peći na 180 stepeni 20 minuta.



















Kroasani sa eurokremom





Ovo je mera za 12  komada srednje veličine kroasana

Potrebno je:

1 dcl mleka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašika suvog  kvasca
2 kašike ulja
prstohvat soli
1 jaje
300 gr brašna
50 gr maslaca
eurokrem
šećer
1 žumance

Priprema:

U 1 dcl mlaka mleka staviti 3 kašike šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati, 1 jaje, 2 kašike ulja, 1 vanilu,  prstohvat soli i 300 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.





Testo  kad nadodje izraditi i podeliti na 8 kuglica.







Kuglicu rastanjiti veličine manjeg tanjira, premazati maslacem posuti sa 2 prstohvata šećera, preko staviti drugu rastanjenu kuglicu, premazati maslacem posuti šećerom.
Tako uraditi sa svim kuglicama testa, zadnju osmu ne premazivati.







 Sad razvaljati testo u jedan veliki krug debljine 1/2 cm. Iseći testo na 12 trouglova, na koji stavimo kašičicu eurokrema i uvijemo kiflicu.






Kiflice poredjati u pleh prethodno obložen papirom.






Kiflice premazati sa umućenim žumancetom i posuti svaku sa dva prstohvata šećera.
Kiflice da stanu 20 minuta pa peći.
Peći kiflice na 190 stepeni 10 minuta, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i još peći15 minuta.