недеља, 15. фебруар 2015.

Karamel torta sa bananama





Potrebno je:

200 gr šećera
2 dcl slatke pavlake
4 banane

Za koru:

4 jaja
20 kašika šećera
20 kašika ulja
20 kašika mleka
25 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo

Za  ukrašavanje torte:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka ili gazirane vode
3 kašike šećera

Priprema:

U dublju posudu prečnika 26 cm karamelisati 200 gr šećera pa dodati 2 dcl slatke pavlake, mešati i kuvati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi pa dodati 4 banane izrezane na kolutiće i skinuti sa vatre. 
Umutiti 4 jaja, 20 kašika šećera, 20 kašika ulja, 20 kašika mleka, 25 kašika brašna i 1 prašak za pecivo. Preliti preko karamela i banana i peći na 180 stepeni dok ne dobije svetlo braon boju, tada preko staviti papir za pečenje,  temperaturu smanjiti na 160 stepeni i ispeći do kraja.
Kad se ispeče koru prevrnuti na tacnu, gore da dodje karamelisane banane. Kad se ohladi premazati tortu sa umućena 200 gr šlaga i 3 dcl mleka.

Tortu posuti sa grilijažem: Karamelisati 3 kašike šećera pa tečni karamel staviti na papir za pečenje da se stegne. Kad se stegne karamel usitniti sa kuvarskim čekićem.











Kocke sa višnjama





Potrebno je:

Za koru:

6 jaja
200 gr putera  ili margarina
200 gr šećera
1 vanilin šećer
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
300-400 gr očišćenih višanja ( može i zamrznute)

Za fil:

4 jaja
200 gr šećera
2 vanilin šećera
5 kašika brašna
5 dcl mleka
1 kesica želatina (10gr)
200 gr šlag krema u prahu
2 dcl mleka

 Za preliv:

5 dcl soka od višanja
5 kašika šećera
1,5 kesica želatina (15gr)

Priprema:

Umutiti 200 gr putera  sa šećerom, vanilin šećerom, dodati 6 žumanaca, 250 gr brašna, prašak za pecivo i umućen sneg od 6 belanaca.
Dve trećine mase staviti u pleh veličine 20x35 cm. U preostalu 1/3 mase dodati 1 kašiku kakaoa. Kašičicom stavljati tamnu masu na žutu i to kupice veličine oraha jednu do druge. Na ove kupice od tamnog testa staviti po 1 višnju.Peći na 180 stepeni 25-30 minuta
Fil: Umutiti 4 jaja sa  200 gr šećera, 1 vanilom, 5 kašika brašna, dodati u 5 dcl vruća mleka i kuvati dok se ne zgusne. Jednu kesicu želatina i 4 kašike vode ostaviti da nabubri, dodati u vruć topao fil i malo izmešati da se želatin istopi.
Fil ohladiti.Umutit 200 gr šlaga sa 2 dcl mleka i umešati u fil.Filovati pečenu hladnu koru.
Prokuvati 5 dcl soka od višanja sa 100-200 gr višanja. Želatin da nabubri u 5-6 kašika vode, dodati u prokuvan sok mešati da se želatin istopi i preliti kolač.