четвртак, 15. мај 2014.

Pahulja torta




Jako fina torta, korice su kao za Rozen tortu, a fil spoj kisele pavlake i mlevene plazme čini ovu tortu jako ukusnom.

Potrebno je:

100 gr margarina
2 kašike šećera
2 jaja
4 dcl mleka
oko 600 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

200 gr krem šlaga u prahu
3 dcl mleka
400 gr kisele pavlake
5 kašike šečćera u prahu
300 gr mlevena plazma keksa

Za prskanje kora:

2 dcl mleka

Za ukrašavanje torte:

200 gr krem šlaga u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Umutiti margarin sa šećerom, dodati jaja, mleko, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo  i  dobro izraditi.  Testo podelimo na 8 loptica.

Svaku lopticu razvaljati  oklagijom, da bude prečnika  24 cm i peći  na prevrnutom plehu. (ja  valjam lopticu testa da budu  2-4 mm veće  od 24 cm, i kad ispečem kore, stavim na njih krug od 24 cm od papira za pečenje i izrežem nožem onaj višak od 2-3 cm, tako da kore budu jednake i lepo se filuju).

Fil:

Umutiti 200 g šlaga sa 3 dl mleka, dodati kiselu pavlaku, šećer u prahu i mlevenu plazmu.
Dobro umutiti  da se masa sjedini. 

Filovati  tortu:

Staviti  jednu koru, poprskati sa 2 - 3  kašike mleka, preko staviti  fil, (3 punije ne ravne kašike fila), kora, poprskana mlekom, fil i tako redom, dok ne utrošimo sve korice  i fil. 

Na kraju zadnju koru i okolo kora premazati preostalim filom. 

Tortu ostaviti  2-3  sata na sobnoj temperatuti, da korice lepo omekšaju, pa tada tortu staviti  u frižider. 

Umutiti 200 gr šlaga  sa 3 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.


























Tortilje




Mekane tortilje i kad su hladne. Puniti ih po želji.

Potrebno je:

3 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli 500 gr brašna
1 kašika ulja

Priprema:

U 3 dcl mlake vode staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so, ulje i brašno.
Testo izraditi i da narasta 30 minuta.
Kad naraste izraditi ga, podeliti na 8 loptica.
Uključiti pica pekač na podeok 3.





Lopticu testa razvaljati da bude prečnika 18 cm. Staviti na zagrejan pekač i peći sa jedne i druge strane da se zapeče.
















Plazma torta


 


 Jedna jako ukusna torta. Nema pečenja kora, brzo se spremi.

Potrebno je:

600 gr plazme keksa
3 dcl mleka

Za fil:

12 jaja
200  gr šećera
250 gr margarina
125 gr maslaca
300 gr mlevena plazma keksa
3 kašike šećera u prahu
200 gr bele Milka čokolade
200 gr crne Milka čokolade

Za ukrašavanje:

300 gr šlag krema u prahu
4,5 dcl gazirane vode

Priprema:

600 g plazme podeliti na 3 dela, to je za 3 reda torte. U  svaki red staviti 200 g plazme.
Fil:
 Umutiti 12 žumanaca sa 200 g šećera i kuvati na pari. Kad se ohladi dodati umućen margarin i maslac. Dodati u fil 300 g mlevene plazme i umućen sneg od 12 belanaca sa 3 kašike šećera u prahu.
 Fil podeliti na 2 dela u jedan deo dodati 200 gr istopljene crne M ilka  čokolade a u drugi deo 200 gr istopljene bele Milka  čokolade.
Tortu filovati:
 Red od 200 g plazme prethodno potopljene u mleko, fil sa crnom čokoladom, fil sa belom čokoladom, red plazme.... i tako redom dok ne utrošimo fil i plazmu. 
Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom sa vodom.

Ružice su od šlag krema umućenog sa vodom. Odnos šlaga i vode je 1:1.



















 


Pogača cvet




Potrebno je:

2 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
2 jaja
1 kašičica soli
2 kašike ulja
550 gr brašna

Za premazivanje:

1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka
semenke susama i lana
50 gr butera

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac. Ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 2 jaja, so, ulje i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje, izraditi ga podeliti na 2 dela.




Jedan deo podeliti na 4 dela, a drugi deo na 3 dela.
Svaki od 4 dela razvaljati u krug 24 cm, premazati sa omekšalim puterom, staviti jedan na drugi.
Od ona 3 dela jedan deo ostaviti za unutar cveta a druga 2 spojiti i podeliti na 4 dela. Svaki od 4 dela razvaljati prečnika 18 cm, premazivati sa omekšalim puterom.





Krug od 24 cm staviti u pleh iz električnog šporeta, prethodno obložen papirom.
Krug iseći na 8 delova ali ne do kraja.





Vrhove testa saviti prema kraju kruga.





Drugi krug testa od 18 cm staviti unutra i iseći na 8 trouglova ne do kraja kruga i opet vrhove trougla saviti prema obodu kruga.





Kuglicu testa što smo ostavili staviti u sredinu cveta.

Umutiti 1 žumance, 2 kašike ulja, 2 kašike mleka i premazati pogaču, ostaviti da stoji 40 minuta. 170












Pogaču peći na 180  stepeni   20-30 minuta.