уторак, 03. март 2015.

Piškota torta sa malinama





Jako osvežavajuća voćna torta koja se brzo pravi. Mesto malina možemo dodati višnje, jagode ili neko drugo voće po želji.

Potrebno je:

4 pakovanja piškota ( 420 gr)

600 gr malina ( koristim zamrznute)
1 litar vode
300 gr šećera
450 gr šlag krema u prahu
1 kesica kremfixa  ( učvršćivač za šlag)
100 gr napolitanki sa lešnikom

Za ukrašavanje:

100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl gazirane vode

Priprema:

U posudu staviti maline, šećer i vodu. Kuvati od kad provri 10 minuta. Ocediti maline od tečnosti i ohladiti.
U šlag staviti kremfiks dodati 4,5 dcl hladnog ocedjenog soka od malina i umutiti da bude čvrsto, dodati ocedjene maline od soka i sve dobro umutiti da bude penasto.
Napolitanke samleti.
U kalup sa obručem prečnika 25 cm, po dnu i okolo redjati piškote potapane u sok od malina ( sok ocedjen od kuvanih malina). Kremu podeliti na 3 dela. Na piškote staviti 1 deo kreme pa posuti sa 1/2 mlevenih napolitanki, pa 2 deo  kreme, 2/2 mlevenih napolitanki i  3 deo kreme. Piškote koje su poredjane uz rub kalupa i koje ostanu iznad kreme presaviti na kremu i poredjati još piškota da se prekrije krema.
Ostaviti da se dobro ohladi pa ukrasiti sa umućenim šlagom.





Kremfix.





















Paprikaš s noklicama





Potrebno je:

500 gr mesa junećeg ili svinjskog
1 glavica crnog luka
2 šargarepe 4 kašike ulja
2 čena belog luka
300 gr krompira
1 crvena manja paprika
1/2 kima
so mleveni biber

Za noklice:

1 jaje
4 kašike gazirane vode
prstohvat soli
5-6 kašika brašna

Priprema:

Meso iseći na kocke i pržiti na ulju sa svih strana da dobije rumenu boju. Dodati crni i beli luk pržiti 1-2 minuta pa dodati šargarepu pržiti 1 minut, dodati kim i 3 dcl tople vode. Poklopiti i na tihoj vatri kuvati 1 sat. (Kim staviti na kuhinjsku dasku preliti sa 1/2 kašičice ulja i isitniti nožem).
Za to vreme napraviti noklice.
Umutiti 1 jaje, dodati gaziranu vodu, so i brašno. Dobro izmešati masa da je tegljiva i ostaviti da stane dok se meso ne skuva.
Kada se meso skuva dodati krompir na kocke, so,  mleveni biber i 3 dcl tople vode,  kuvati oko 20 minuta dok se krompir ne skuva.
Tada dodati 1 crvenu papriku seckanu na kockice, kuvati 5 minuta pa dodati noklice.
Testo za noklice vaditi kašičicom i dodavati u paprikaš, protresti poklopiti i kuvati 10 minuta. Po potrebi kakvu gustinu želimo dodati još tople vode. Na kraju posuti seckanim peršunom.