среда, 10. децембар 2014.

Čajni kakao keksići




Pošto se približava Nova godina, evo recepta za divne prhke mirišljave keksiće.

Potrebno je:

125 gr putera ili margarina
100 gr šećera u prahu
1 jaje
2 kašike kakaoa
200 gr brašna
1 kašičica djumbira u prahu
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevena karanfilića
prstohvat mlevena bibera
1,5 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Umutiti puter ili margarin sa šećerom u prahu, dodati 1 jaje, umutiti pa dodati kakao, brašno, djumbir, karanfilić, cimet, biber i prašak za pecivo.
Zamesiti testo, oblikovati u loptu uviti u streč foliju i ostaviti da stoji 2  sata  u frižideru.
Kad testo odstoji razvaljati ga debljine 1/2 cm, vaditi testo raznim modlicama, stavljati na pleh prethodno obložen papirom i peći na 180 stepeni 8 - 10 minuta, samo da blago porumene.













Posne kiflice





Mekane kiflice sa hrskavom koricom.

Potrebno je:

3,5 dcl vode
1 dcl ulja
25 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašika sirćeta
650 gr brašna

Za premazivanje kiflica:

2 kašike ulja
1 kašika vode
1 kašičica brašna
1/2 kašičice soli

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac i šećer, ostaviti da stane 5 minuta pa dodati ulje, so, sirće i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 24 dela.
Svaki deo razvaljati u elipsast krug, i na kraju kruga zaseći na 2 dela i od 3 dela isplesti pletenicu. Suprotni krug zarolati do pletenice koju prebacimo preko zarolanog dela.
Tako uraditi sa svim delovima testa, staviti na pleh prethodno obložen papirom.
Izmešati 2 kašike ulja, 1 kašiku vode, 1 kašičicu brašna  i 1/2 kašičice soli. Ovom smesom premazati kiflice, ostaviti da stanu 20 minuta i peći na 180 stepeni 25 - 30 minuta.










Karamel sa keksom u oblandi




Brze, ukusne oblande sa ukusom karamela.

Potrebno je:

1 list veće oblande

Za fil:

250 gr šećera
2, 5 dcl slatke pavlake
125 gr putera ili margarina
50 gr kokosa
200 gr turskog keksa

Priprema:

List oblande prepoloviti da dobijemo 2  lista.
U suvu posudu staviti šećer i karamelisati ga u  svetlo braon boju. 
Dodati slatku pavlaku, kuvati na tihoj vatri dok se karamel ne istopi ( kad stavimo pavlaku u karamelisani šećer, on će se stvrdnuti, kuvanjem na tihoj vatri se otopi).
Kad se karamel istopi dodati 125 gr putera ili margarina da se istopi.
Skinuti sa vatre, dodati kokos i krupnije lomljeni turski keks.
Masa dok je topla staviti je izmedju 2 lista oblande. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se oblanda ohladi.










Turski keks: