субота, 5. јануар 2019.

Baklava sa suvim kajsijama





Jako ukusna baklava.

Potrebno je:

500 gr kora za baklavu
1,5 dcl ulja
200 gr mlevenih oraha
100 gr rendane bele čokolade
10 kašika šećera
2 kašike prezle
200 gr suvih kajsija
150 gr ceckanih oraha
200 gr putera ili margarina

Za sirup:

800 gr šećera
6 dcl vode
1 limun


Priprema:

Skuvati sirup od 800 gr šećera, 6 dcl vode. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1limuna  ostavit da se sirup ohladi.
Prva smesa: Pomešati 200 gr mlevenih oraha, 10 kašika šećera, 2 kašike prezle, 100 gr rendane bele čokolade.
Druga smesa: Suve kajsije iseckati pomešati sa 150 gr seckanih oraha.
Jednu koru premazati sa uljem, posuti sa prvom smesom, staviti preko drugu koru, posuti prvom smesom i na jednom kraju kora staviti drugu smesu od suvih kajsija. Urolati i staviti u podmazan pleh. Tako uraditi sa svim korama i smesama.
Rolate iseći. Puter ili margarin istopiti da bude topao i zaliti isečenu baklavu naročito na sečenim delovima.
Peći na 170 stepeni da dobije zlatno braon boju i pečenu toplu baklavu zaliti sa hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi.