петак, 11. април 2014.

Božićna bajadera





 Potrebno je:

Za tamnu masu:

250 gr šećera
2 dcl vode
250 gr maslaca ili margarina
100 gr čokolade
400 gr mlevena keksa
200 gr pečena mlevena lešnika

Za svetlu masu:

300 gr šećera
1 dcl vode
200 gr mleka u prahu

Glazura od čokolade:

150 gr čokolade
6 kašika ulja

Tamna masa:    Na umerenoj vatri istopiti 250 g maslaca (može i margarina) sa 250 g šećera i 2 dl vode, dodati 100 g čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre pa dodati 400 g mlevena keksa i 200 g pečenih mlevenih lešnika.
Svetla masa:  Ukuvati dobro da bude jako gusto 300 g šećera i 1 dl vode. Posebno umutiti 125 g maslaca i 200 g mleka u prahu. U ovu smesu dodavati vruć kuvani sirup i dobro umutiti mikserom.
Tamnu masu  podeliti na 2 dela. Jedan deo razvaljati u pleh veličine 27x28 cm. Preko staviti celu svetlu masu od mleka u prahu , pa drugi deo tamne mase. (raditi  dok su tople mase). Kad se stegne staviti glazuru.
Istopiti 150 gr čokolade sa 6 kašika ulja i preliti kolač.
Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na   FACEBOOKstranici.





















Постави коментар