U mojoj kuhinji se dosta koristi i domaće brašno od heljde. U mogućnosti sam da koristim heljdino brašno mleveno na vodenici potočari. Ovako mleveno je tamnije nego kada kupimo u trgovini. Ove mekike su idealne za doručak kao i u danima posta.
Potrebno je:
4 dcl mlake vode
1kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
400 gr pšenična brašna
100 gr heljdina brašna
1 kašičica origana
ulje
Priprema:
U mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 100 gr heljdina brašna, 400 gr pšenična brašna, 1 kašičicu origana i 1 kašičicu soli. ( ja koristim heljdino brašno mleveno na potočari i dovoljno je staviti 100 gr, dok ovo što se kupuje u trgovini staviti 200 gr a pšenična 400 gr)
Zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 8 delova.
Od svakog dela testa napraviti lopticu u staviti na tacnu koju smo prethodno posuli brašnom.
Prekriti testo sa streč folijom i ostaviti da narasta 30-40 minuta.
Kad naraste
uzimati loptice testa, rasteći pouljenim prstima u krug
staviti na zagrejano ulje, na sredinu viljučkom napraviti rupicu i pržiti sa jedne i druge strane .
( rupica se pravi da lepo ostanu ravne)
Heljda u cvetu.
Нема коментара :
Постави коментар