петак, 25. април 2014.

Posne mekike sa heljdinim brašnom






U mojoj kuhinji se dosta koristi i domaće brašno od  heljde. U mogućnosti sam da koristim heljdino brašno mleveno na vodenici potočari. Ovako mleveno je tamnije nego kada kupimo u trgovini. Ove mekike su idealne za doručak kao i u danima posta.

Potrebno je:

4 dcl mlake vode
1kašičica šećera
1 kašika suvog  kvasca
400 gr pšenična brašna
100 gr heljdina brašna
1 kašičica origana
ulje

Priprema:

U mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 100 gr heljdina brašna, 400 gr pšenična brašna, 1 kašičicu origana  i 1 kašičicu soli. ( ja koristim heljdino brašno mleveno na potočari i dovoljno  je staviti 100 gr, dok ovo što se kupuje u trgovini staviti 200 gr a pšenična 400 gr)
Zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 8 delova.




Od svakog dela testa napraviti lopticu u staviti na tacnu koju smo prethodno posuli brašnom.





Prekriti testo sa streč folijom i ostaviti da narasta 30-40 minuta.





Kad naraste





uzimati loptice testa, rasteći pouljenim prstima u krug





staviti na zagrejano ulje, na sredinu viljučkom napraviti rupicu i pržiti sa jedne i druge strane .
( rupica se pravi da lepo ostanu ravne)












Heljda u cvetu.



Постави коментар