петак, 25. април 2014.

Lisnata pita sa kvascem




Ovakvu pitu je pravila moja majka. Pravim i ja, ali mislim da ja neću nikada moći tako dobro da uradim kako je ona to  radila.

Potrebno je:

500 gr brašna
3 dcl mlake vode
1 kašika suvog  kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
250 gr sira
mast ili ulje za premazivanje testa

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac i da stane malo, dodati jaje i brašno. Zamesiti testo i dobro izraditi.
 Podeliti testo na 24 loptice. Svaku lopticu testa razvaljati u krug veličine 10cm. Uzimati 3 kruga staviti jedan na drugi prethodno premazani  istopljenom masti ili ulja.Treći krug ne premazivati.







Tako spojati  i preostale krugove testa. Spajanjem krugova dobili smo 8 krugova koje ćemo razvaljati prečnika 30 cm.
Tako razvaljan jedan krug staviti  u tepsiju, premazati  sa istopljenom masti, posuti  izmrvljenim sirom, opet razvaljani krug, premazati  masti i posuti  sirom.
Tako uradimo sa svim 8 razvaljanih krugova. Složenu pitu iseći  na kocke.




 premazati  sa istopljenom masti ( ulja)  i  2 kašike kisele pavlake.





ostaviti da stoji  20 minuta i peći  na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.



.







Постави коментар