субота, 26. април 2014.

Gerber pogača






Potrebno je:

3 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suvog  kvasca
4 kašike ulja
1 kašičica soli
500 gr brašna

Za fil:

200 gr sira
2 kašike kisele pavlake
1 jaje
1 belance
1 kašika suve mirodjije
so po potrebi

Za premazivanje:

1 žumance
1/2 kašičice ulja
1 kašičica mleka
1/2 kašičice crvene mlevene slatke paprike
seme maka
seme susama

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da stane 5 minuta, pa dodati ulje, so i brašnom zamesiti testo. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje izraditi ga i podeliti na 2 dela.



Oba testa razvaljati u krug prečnika 30 cm. Jedan krug staviti na pleh prethodno obložen papirom ( veliki pleh iz električnog šporeta)





Napraviti fil: Usitniti sir dodati kiselu pavlaku, 1 jaje, 1 belance i 1 kašiku suve mirodjije. Sve dobro izmešati.
Fil staviti na jedan krug od testa kao na slici.





Drugi krug testa staviti preko ovog sa filom.




Na sredini testa gde je ispupčenje od fila staviti posudicu prečnika 10 cm. Blago pritisnuti da udje malo u testo. Testo iseći na 4 dela.




Svaku četvrtinu testa iseći još na tri dela.








 Tako imamo 12 sečenih delova kruga. Svaki sečeni deo uvrnuti.







Posudu sa sredine pogače  skinuti. Jedno žumance umutiti sa uljem, premazati sredinu pogače gde je bila posudica i posuti makom. U žumance dodati 1 kašičicu mleka umutiti i premazati latice pogače  i posuti susamom. U preostalo žumance dodati crvenu mlevenu papriku i premazati deo izmedju latica i kruga sa makom.





Ostaviti pogaču da narasta 20- 30 minuta i peći na 180 stepeni 10 minuta smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 minuta.












Постави коментар