субота, 7. март 2015.

Ćufte u paradajz sosu



Ćufte u paradajz sosu najčešće služim sa kuvanom palentom. Palentu kuvati po upustvu na kesici.


Potrebno je:

Za ćufte:

300 gr mlevenog mesa
1 krompir
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 jaje
3 kašike prezle
so
mleveni biber

Za sos:

1  kašika brašna
3 kašike ulja
4 dcl paradajz soka
4 dcl vode
1 kašičica šećera
so
seckani peršun

Priprema:

Krompir oguliti i najsitnije izrendati, dodati mleveno meso, 1 jaje, sitno seckan crni i beli luk, prezlu, so i mleveni biber. Dobro masu izraditi, praviti ćufta uvaljivati u brašno.
Pržiti ćufta na malo ulja sa svake strane.
Za to vreme na 3 kašike ulja pržiti 1 kašiku brašna, dodati vodu, paradajz sok, so, šećer, masa da provri i spustiti ćufte. Poklopiti i kuvati 40 minuta ( kuvati 20 minuta sa jedne strane, okrenuti ćufta na drugu stranu i još kuvati 20 minuta).
Gotove ćufte posuti seckanim peršunom.


















Kuglica kocke sa malinama






Potrebno je:

Za testo:

2 jaja
250 gr šećera
1 kašika masti ( ne ravna već punija kašika)
3 kašike meda
4 kašike mleka
oko 600 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike kakaoa
Za fil od malina:

300 gr malina
3 kašike šećera
1 puding od maline
1 dcl vode
Za svetli fil:
7 dcl mleka
2 pudinga od vanile
250 gr putera ili margarina
200 gr šećera u prahu
Za preliv:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:

Na blagoj vatri istopiti mast, med, mleko i šećer, kad bude mlako dodati umućena 2 jaja, brašno i sodu bikarbonu. Zamesiti testo, podeliti na 3 dela i u treći deo dodati 2 kašike kakao da bude masa tamna. Od  svetlog  dela  testa ispeći dve kore. Testo razvaljati na  papir  za pečenje veličine 20x30 cm, izbockati koru na par mesta i peći da blago porumeni.Tako ispeći još jednu koru.
Tamni deo testa podeliti na 9 delova. Od svakog dela testa razvaljati šipke dužine 20 cm kao širina kora.
Peći na 180 stepeni 15 - 20 minuta.
Fil od malina:
U 300 gr malina dodati 3 kašike šećera i prokuvati. Umutiti 1 puding od maline sa 1 dcl vode, dodati u maline i skuvati. Topao puding preliti preko pečene 2 kore i ostaviti da se ohladi.
Svetli fil: 
U posudu staviti 5 dcl mleka da se kuva. Umutiti 2 pudinga od vanile sa 2 kašike brašna i 2 dcl mleka. Dodati u vrelo mleko i kuvati,  kad se skuva i ohladi dodati umućen puter ili  margarin sa 200 gr šećera u prahu. Filovati kolač:
Kora prelivena sa filom od malina, 1/2 svetlog fil, poredjati pečene braon štangle ( rasporediti ih da bude rastojanje izmedju njih 1 cm), blago ih utisnuti u fil, pa 2/2 fila, pa kora prelivena malinama, maline da dodju do fila. Kolač blago opteretiti da se dobro stegne pa preliti sa istopljenom čokoladom sa 4 kašike ulja.







петак, 6. март 2015.

Vanilice - cvetići






Potrebno je:

100 gr masti
100 gr margarina ili putera
200 gr šećera u prahu
2 jaja
2 kašike soka od limuna
1 kašičica ribane kore limuna
1 kašičica praška za pecivo
500- 550 gr brašna
džem od šljiva ili kajsija

Za posipanje:
šećer u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Umutiti  mast, margarin sa šećerom u prahu, dodati jaja, sok i koru limuna, prašak za pecivo i brašno.
Zamesiti testo uviti u foliju i ostaviti da stoji 1 sat na hladnom mestu.
Odstajalo testo razvaljati u ploču debljine 4-5 mm, vaditi kalupom cvetiće ( polovina cvetića da ima rupicu na sredini), redjati na pleh obložen papirom.
Peći na 180 stepeni da blago porumene oko 15 minuta.
Spajati džemom cvetiće, tako što na jedan cvetić bez rupice staviti džem i preko staviti cvetić sa rupicom. Gotove cvetiće posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.
















четвртак, 5. март 2015.

Pogača Prolećni cvet





Potrebno je:

3 dcl mleka
1 kašičica šećera
25 gr svežeg kvasca
4 kašike ulja
1 belance
1 kašičica soli
550 gr brašna

Za premazivanje:

3-4 kašike otopljena putera
300 gr sira

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac, da stane 5-6 minuta pa dodati ulje, so, umućeno belance i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Sir isitniti.
Od papira za pečenje iseći krug prečnika 30 cm.
Nadošlo testo izraditi i razvaljati na papir  u  krug prečnika 45 cm, premazati sa istopljenim puterom i iseći na 20 delova, sredinu ne seći.
Na svaki drugi deo staviti sir. Deo bez sira preklopiti preko dela sa sirom uviti kao uže pa u krug. Prvi uvijeni deo staviti na sredinu a ostale delove redjati okolo. Savijenu pogaču sa papirom staviti u tepsiju.
Premazati pogaču sa 1 žumancetom umućenim sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, ostaviti da stoji 30-40 minuta i peći na 180 stepeni 30- 35 minuta.











Kocke sa jabukama





Potrebno je:

Za kore:

3 jaja
10 kašika šećera
10 kašika ulja
10 kašika mleka
2 kašike soka od limuna
1 kašičica rendane kore limuna
1 kesica praška za pecivo
750-800 gr brašna

Za fil:

2 kg rendanih jabuka
250-300 gr šećera
50 gr putera
1 kašičica cimeta
1 kašičica djumbira u prahu
100 ge seckanih oraha

Za glazuru:

150 gr čokolade
6 kašike ulja


Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom dodati ulje, mleko, sok i rendane  kore limuna, prašak za pecivo i brašno.
 Zamesiti testo i  o staviti da stane 1 sat na hladnom mestu. Testo podeliti na 4 dela.
Svaki deo razvaljati veličine 25x30 cm, izbockati koru viljuškom  i peći na poledjini pleha.
Napraviti fil:
U posudu staviti 2 kg rendanih jabuka i 250 - 300 gr šećera ( zavisi koliko su jabuke slatke), kuvati dok jabuke ne omekšaju i nestane tečnosti, dodati  puter  da se istopi, cimet i seckane orahe.
Toplim filom filovati kore. Opteretiti nečim teškim kore i ostaviti da se ohladi.
Kad se kolač ohladi staviti glazuru.
Istopiti 150 gr čokolade sa 6  kašike ulja i preliti kolač.






уторак, 3. март 2015.

Piškota torta sa malinama





Jako osvežavajuća voćna torta koja se brzo pravi. Mesto malina možemo dodati višnje, jagode ili neko drugo voće po želji.

Potrebno je:

4 pakovanja piškota ( 420 gr)

600 gr malina ( koristim zamrznute)
1 litar vode
300 gr šećera
450 gr šlag krema u prahu
1 kesica kremfixa  ( učvršćivač za šlag)
100 gr napolitanki sa lešnikom

Za ukrašavanje:

100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl gazirane vode

Priprema:

U posudu staviti maline, šećer i vodu. Kuvati od kad provri 10 minuta. Ocediti maline od tečnosti i ohladiti.
U šlag staviti kremfiks dodati 4,5 dcl hladnog ocedjenog soka od malina i umutiti da bude čvrsto, dodati ocedjene maline od soka i sve dobro umutiti da bude penasto.
Napolitanke samleti.
U kalup sa obručem prečnika 25 cm, po dnu i okolo redjati piškote potapane u sok od malina ( sok ocedjen od kuvanih malina). Kremu podeliti na 3 dela. Na piškote staviti 1 deo kreme pa posuti sa 1/2 mlevenih napolitanki, pa 2 deo  kreme, 2/2 mlevenih napolitanki i  3 deo kreme. Piškote koje su poredjane uz rub kalupa i koje ostanu iznad kreme presaviti na kremu i poredjati još piškota da se prekrije krema.
Ostaviti da se dobro ohladi pa ukrasiti sa umućenim šlagom.





Kremfix.





















Paprikaš s noklicama





Potrebno je:

500 gr mesa junećeg ili svinjskog
1 glavica crnog luka
2 šargarepe 4 kašike ulja
2 čena belog luka
300 gr krompira
1 crvena manja paprika
1/2 kima
so mleveni biber

Za noklice:

1 jaje
4 kašike gazirane vode
prstohvat soli
5-6 kašika brašna

Priprema:

Meso iseći na kocke i pržiti na ulju sa svih strana da dobije rumenu boju. Dodati crni i beli luk pržiti 1-2 minuta pa dodati šargarepu pržiti 1 minut, dodati kim i 3 dcl tople vode. Poklopiti i na tihoj vatri kuvati 1 sat. (Kim staviti na kuhinjsku dasku preliti sa 1/2 kašičice ulja i isitniti nožem).
Za to vreme napraviti noklice.
Umutiti 1 jaje, dodati gaziranu vodu, so i brašno. Dobro izmešati masa da je tegljiva i ostaviti da stane dok se meso ne skuva.
Kada se meso skuva dodati krompir na kocke, so,  mleveni biber i 3 dcl tople vode,  kuvati oko 20 minuta dok se krompir ne skuva.
Tada dodati 1 crvenu papriku seckanu na kockice, kuvati 5 minuta pa dodati noklice.
Testo za noklice vaditi kašičicom i dodavati u paprikaš, protresti poklopiti i kuvati 10 minuta. Po potrebi kakvu gustinu želimo dodati još tople vode. Na kraju posuti seckanim peršunom.