Potrebno je:
2 lista većih oblandi
3 čaše ( šaša od jogurta 180 gr) šećera
1,5 čaša vode
250 gr margarina
150 gr seckanih oraha
100 gr suva groždja
350 - 400 gr mlevena keksa
Za glazuru:
150 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
U posudu staviti šećer i karamelisati ga na tihoj vatri da bude svetlo braon boje. Dodati vodu i na tihoj vatri kuvati da se karamel istopi. Dodati margarin da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati seckane orahe suvo groždje i mleveni keks. ( koliko će mo dodati mlevena keksa zavisi koliko koliko smo kuvali karamel i vodu. Nekad više ispari, nekad manje. Uglavnom kad stavimo mleveni keks i izmešamo, masa da bude gustine kao kad skuvamo palentu).
Masu malo prohladiti ( ne sme se ohladiti) i staviti izmedju dve oblande. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi pa staviti glazuru.
Istopiti čokoladu i ulje i preliti po oblandi.
Da bi topla masa izmedju 2 oblande, ravnomerno prilepila za obe oblande postupiti ovako. Staviti topao fil na jednu oblandu i rasporediti, poklopiti drugom oblandom i sve prevrnuti skupa da gornja oblanda bude dole i opteretiti nečim teškim.
Možemo gornju oblandu umesto glazure od čokolade, samo čokoladom išarati.
Ako vam se svidja moji recepti, posetite me na FACEBOOK stranici.
2. Karamel štangle bez čokoladne glazure samo išarane čokoladom.
3. Smokva bajadera
Нема коментара :
Постави коментар